Babka wielkanocna – sprawdź, jak ją przygotować

0
252
Babka wielkanocna – sprawdź, jak ją przygotować

Istnieje wiele szkół pieczenia babki wielkanocnej. To tradycyjne świąteczne ciasto ma długą historię i każda doświadczona gospodyni postępuje według swoich sprawdzonych metod. Jeśli babka wielkanocna będzie twoim debiutem i nie do końca wiesz, jaką recepturę wybrać, zdaj się na naszą pomoc! Wypróbuj 2 sprawdzone przepisy na idealny wypiek, który z pewnością zachwyci twoich gości.

Babka cytrynowa z majonezem

Babka wielkanocna cytrynowa należy do najpopularniejszych wariantów tego tradycyjnego i lubianego wypieku. Sekretem przepisu jest zastosowanie majonezu. Bez obaw – ten nieoczywisty składnik w żaden sposób nie wpływa na smak ciasta, za to wywiera ogromny wpływ na jego konsystencję. Wystarczy wybrać majonez o odpowiednich właściwościach, taki jak Majonez Dekoracyjny WINIARY. Dzięki niemu ciasto stanie się naprawdę puszyste, co docenią wszyscy goście. Poza tym niewielka ilość majonezu jest zupełnie wystarczająca i nie musisz używać do swojego wypieku żadnego innego tłuszczu.

Do przygotowania idealnej babki wielkanocnej potrzebne będzie pół kilo mąki ziemniaczanej i pół kilo mąki pszennej. Aby uzyskać odpowiednie proporcje, należy użyć także trzech czwartych szklanki cukru, czterech jaj, łyżeczki proszku do pieczenia, czterech łyżeczek majonezu oraz jednej cytryny.

Realizację przepisu rozpocznij od wymieszania mąki z proszkiem do pieczenia oraz oddzielenia żółtek jaj od białek. Następnie otrzyj cytrynę ze skórki. Białka jajek powinny zostać ubite na sztywną pianę, do której dodajemy cukier, skórkę z cytryny i żółtka, a następnie przez dwie minuty miksujemy razem. Czas na wymieszanie masy z mąką, majonezem i sokiem z połowy cytryny. Ciasto jest już gotowe do pieczenia. Optymalna temperatura to około 175 stopni Celsjusza, jednak jeśli babka bardzo szybko się zarumieni, warto nieco ją obniżyć, aby na powierzchni nie powstała twarda skorupa. Po około 45 minutach wypiek będzie gotowy. Ostudzone ciasto należy polać lukrem przygotowanym z pozostałej połowy soku z cytryny, gorącej wody i cukru pudru.

Tradycyjna babka wielkanocna

Nasza druga propozycja to tradycyjna babka wielkanocna. Przepisy mogą zawierać różne rodzaje tłuszczu – tym razem skorzystamy ze stopionego masła. Przygotowując babkę wielkanocną, należy pamiętać, że używany tłuszcz musi mieć temperaturę pokojową. Inaczej masa może się zważyć.

Do przygotowania ciasta potrzebować będziemy: 0,5 kg mąki, 0,75 l mleka, drożdży, 150 g cukru, 150 g stopionego masła, 3 jajka, szczypty soli oraz opakowania Cukru wanilinowego WINIARY, który doda ciastu doskonałego aromatu.

Początkowo należy podgrzać mleko. Następnie dodaj do niego pokruszone drożdże oraz łyżeczkę mąki i łyżeczkę cukru. Po około 10 minutach drożdże powinny wyrosnąć. W tym momencie można dodać je do przesianej wcześniej mąki i pozostałych składników – cukru, masła, jednego całego jajka i dwóch żółtek, cukru wanilinowego oraz szczypty soli. Ciasto należy wyrabiać przez 5 minut, a następnie przykryć miskę ściereczką i odczekać przynajmniej pół godziny. Po upływie tego czasu, ponownie zagnieć ciasto, odczekaj 10 minut i przelej zawartość do formy. Rozgrzej piekarnik do temperatury 160 stopni. Babka wielkanocna powinna piec się w nim przez mniej więcej 40 minut. Gdy wystygnie, należy polać ją lukrem albo posypać cukrem pudrem.

[Głosów:0    Średnia:0/5]
PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułBy odzyskać sprawność
Następny artykułMikrodermabrazja Sprzęt
Redakcja DlaZdrowia24.pl
Pozytywnie nastawiona do życia weganka. Uwielbiam jazdę konną i długie wycieczki rowerowe.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ