Dlaczego powinniśmy pokochać imbir?

0
44
Dlaczego powinniśmy pokochać imbir?

Imbir nie jest zbyt popularną przyprawę w Polsce, jednak na całym świecie ma on spore grono wyznawców. Kojarzymy na pewno ciasteczka, herbatę czy piwo z dodatkiem imbiru, ale czy tak naprawdę zdajemy sobie sprawę jakie właściwości ma ta niepozorna roślina? Warto więc nadrobić braki, zwłaszcza jesienią, kiedy przeziębienie i złe samopoczucie jest na porządku dziennym.

Właściwości zdrowotne imbiru

Imbir ma działanie antybakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwpasożytnicze, a także przeciwutleniające. To właśnie z powodu tylu różnych właściwości, jest to roślina powszechnie stosowana jako domowy lek na różne dolegliwości.

→ Najbardziej znane zastosowanie imbiru dotyczy schorzeń układu pokarmowego. Znajdujące się w korzeniu lipidy działają przeciwzapalnie i przeciwutleniająco na organizm. Przyjmowanie od 1.1 do 1.5 grama imbiru dziennie, skutecznie przeciwdziała mdłościom i wymiotom, a także przyczynia się do lepszego trawienia. Szczególnie pożyteczny może okazać się dla kobiet w ciąży, które bardzo często zmagają się z mdłościami.

→ Herbata z imbirem skutecznie wyleczy wszelkie przeziębienia i infekcje. Gryzienie plasterków świeżego imbiru pomoże nam pozbyć się uciążliwego bólu gardła. Dobrym pomysłem jest zaopatrzenie się w zapas imbiru na okres jesienno-zimowy i przyjmowanie go od razu, gdy czujemy, że choroba się zbliża.

→ Regularnie spożywany imbir może także zmniejszyć dolegliwości spowodowane migreną – zmniejsza częstotliwość i siłę ataków, a także łagodzi lub całkiem niweluje mdłości migrenowe.

Warto też pamiętać o właściwościach rozkurczowych, które docenią kobiety z bardzo bolesnymi miesiączkami. Wyniki przeprowadzonych badań nad skutecznością działania imbiru na bóle menstruacyjne są imponujące. Spożywanie niewielkiej ilości sproszkowanego imbiru trzy razy dziennie spowodowało zmniejszenie się bólu u kobiet z poziomu 7 na 5, co jest efektem zbliżonym do ibuprofenu.

→ Właściwości przeciwbólowe i przeciwzapalne nie przydają się jedynie w walce z przeziębieniem czy grypą. Olej z imbiru zmniejsza ból stawów u osób cierpiących na chorobę zwyrodnieniową.

→ Duża ilość antyoksydantów zawartych w imbirze przyczynia się do zwalczania i zapobiegania powstawaniu komórek rakowych. Badania potwierdzają zbawienne działanie tej rośliny, a przede wszystkim jednego z jej składników – gingerolu.

Chorzy na cukrzycę powinni zacząć stosować imbir, aby obniżyć poziom cukru we krwi. 2 gramy sproszkowanego imbiru dziennie obniżają jego poziom nawet o 12%!

Właściwości kosmetyczne

Przemysł kosmetyczny z ogromnym upodobaniem korzysta z dobrodziejstw imbiru. Tania i ogólnodostępna roślina działa często dużo lepiej niż bardzo drogie kosmetyki.

Egzotyczne zapachy znanych perfum bardzo często są właśnie skutkiem obecności imbiru w kompozycji zapachowej.

→ Producenci kosmetyków bardzo często umieszczają imbir w kosmetykach do pielęgnacji włosów: szamponach i odżywkach. Dzięki temu skóra głowy wolniej się starzeje, a włosy są takie, o jakich marzymy: mocne, gęste, a przede wszystkim zdrowe.

→ Olejek oraz ekstrakt z imbiru ma właściwości pobudzające krążenie, dzięki czemu przyspiesza spalanie tłuszczu, a także hamuje tworzenie się tkanki tłuszczowej. To właśnie dlatego jest bardzo często stosowany w kosmetykach wyszczuplająco-modelujących.

Na docenieniu dobroczynnych właściwości może bardzo skorzystać nasze zdrowie i ciało – stosowanie naturalnego lekarstwa nie będzie dodatkowo obciążać naszego organizmu. Nie będzie też obciążać naszego portfela – co jest na pewno kolejną bardzo ważną zaletą. Plasterek imbiru z powodzeniem zastąpi tabletkę przeciwbólową, a własnoręcznie zrobiony peeling – drogi kosmetyk ze sklepu.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ