Fakty i mity na temat aspartamu. Czy jego stosowanie w żywności jest bezpieczne?

0
104
Fakty i mity na temat aspartamu

Jak wskazują eksperci ze Światowej Organizacji Zdrowia, w 2016 roku ponad 1.9 biliona osób dorosłych miało nadwagę, a już 650 milionów było otyłych. Co więcej 2.8 milion osób każdego roku umiera z powodu nadmiernej masy ciała . Zatem potrzeba nowoczesnej żywności, która odpowie na rosnące potrzeby współczesnego konsumenta jest ogromna! Jednakże czy w poszukiwaniu złotego środka, nie posuwamy się za daleko? Jaki wpływ na zdrowie mają nowoczesne dodatki do żywności, takie jak słodziki np. aspartam.

Wielu przekonuje, że substancje dodawane podczas produkcji żywności np. słodziki są dla nas szkodliwe. Szczególnie dużo kontrowersji dotyczy stosowania aspartamu, który zdaniem niektórych niekorzystnie wpływa na organizm, jest rakotwórczy i powoduje skutki uboczne. Jak jest jednak naprawdę? Co na ten temat mówią specjaliści?

FAKT 1. Aspartam to bezpieczny dodatek do żywności

Co to jest aspartam? Czy warto się go obawiać? Okazuje się, że nie! Jak przekonują eksperci z Europejskiego Urzędu do Spraw Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), aspartam spożywany w zalecanych dawkach (tzn. do 40 mg/kg masy ciała na dzień) jest bezpieczny, nie jest rakotwórczy i nie powoduje skutków ubocznych[1].

Takie wnioski wysunięto po przeanalizowaniu ponad 600 dostępnych badań naukowych. Co więcej, także inne organizacje zajmujące się zdrowiem ludzi i bezpieczeństwem żywności np. UK Food Standards Agency, Health Canada, Food Standards Australia New Zealand, National Cancer Institute czy FDA (Amerykańska Agencja do spraw Żywności i Leków) podzielają opinię, że aspartam stosowany jako słodzik, w zalecanych ilościach, nie stanowi zagrożenia dla zdrowia.

Przeczytaj też: https://www.damianparol.com/aspartame-free/

MIT 1. Aspartam jest rakotwórczy.

Pomimo licznych badań na temat tego dodatku do żywności, a także stosowania go od ponad 20 lat, nadal niektórzy naukowcy mają wątpliwości co do bezpieczeństwa jego stosowania. To w 2005 roku organizacji European Ramazzini Foundation (ERF), na podstawie przeprowadzonych przez siebie badań na szczurach, stwierdziła, że aspartam przyczynia się do rozwoju chorób nowotworowych np. raka pęcherza moczowego czy układu limfatycznego[2].

Jednakże analiza wyżej wspomnianych badań naukowych, przez niezależnych ekspertów z innych ośrodków badawczych wykazała, że w badaniu ERF występują istotne błędy. W związku z powyższym wyniki te nie mogą być wykorzystane w ocenie bezpieczeństwa tego słodzika. Jak podkreślają eksperci, obecnie brakuje danych naukowych mówiących o szkodliwym wpływie aspartamu na organizm człowieka.

Zobacz też: https://poradyfit.pl/aspartam-rakotworczosc/

FAKT/MIT 2. Aspartam jest szkodliwy dla organizmu

Chcąc ocenić, czy aspartam jest szkodliwy dla organizmu, musimy się zastanowić nad indywidualną sytuacją każdego z nas! Tak jak wyżej wspomniano, aspartam jest bezpieczny dla większości społeczeństwa i nie powoduje skutków ubocznych. Co więcej, nie jest także rakotwórczy. Co do tego, naukowcy nie mają wątpliwości.

Jednakże dla wybranej grupy osób, a mówiąc konkretnie osób chorych na fenyloketonurię, aspartam jest szkodliwy. Wynika to z faktu, iż te osoby nie mają zdolności do metabolizowania aminokwasu – fenyloalaniny, który powstaje w naszym organizmie po spożyciu aspartamu. Dla większości z nas fenyloalanina jest nie tylko nieszkodliwa, ale także niezbędna do prawidłowego funkcjonowania! Jako jeden z aminokwasów bierze udział w budowie białka, funkcjonowaniu układu hormonalnego czy odpornościowego. Natomiast z powodu zaburzenia układu metabolicznego osoby chore na fenyloketonurię nie mogą spożywać tego słodzika[3].

FAKT 3. Aspartam jest polecany w chorobach dietozależnych

Skoro aspartam nadaje słodki smak żywności, a więc umożliwia rezygnację z cukru, to być może jest pomocny także w leczeniu schorzeń wynikających z nieprawidłowej diety np. otyłości czy cukrzycy typu drugiego?

Właśnie tak! Jak wskazują eksperci z Polskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością, a także z Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego[4] słodziki takie jak aspartam mogą być pomocne we wspieraniu leczenia osób z nadmierną masą ciała np. nadwagą lub otyłością, a także w cukrzycy.

Jak podkreślają naukowcy, stosowanie słodzików jest polecane jako jeden z elementów wdrażania zdrowego stylu życia. Nadal niezbędne jest wdrożenie zdrowej i prawidłowo zbilansowanej diety, a także odpowiednio dopasowanej regularnej aktywności fizycznej. To co warto podkreślić, to fakt że słodziki mogą być stosowane we wszystkich typach cukrzycy, gdyż prawidłowy poziom glikemii jest tak samo ważny we wszystkich rodzajach tego schorzenia.

Niewątpliwie rozwój nauki i technologii powinien służyć człowiekowi. I jak się okazuje, jeśli wiemy jak korzystać z osiągnięć XXI wieku, to w zamian otrzymujemy szereg korzyści takich jak zdrowie czy dobre samopoczucie. Z tego powodu warto pamiętać o zaleceniach ekspertów, którzy przekonują, że owszem możemy stosować słodziki, nawet gdy chorujemy na cukrzycę lub inne schorzenia, ponieważ są one bezpieczne, nie powodują skutków ubocznych, ani nie są rakotwórcze. To nadal ważne jest pamiętanie o tym, że konieczne jest także wdrożenie pozostałych elementów zdrowego stylu życia np. dobrze zbilansowanej diety i indywidualnie dobranej aktywności fizycznej.

[1] Scientific Opinion on the re-evaluation of aspartame (E 951) as a food additive. European Food Safety Authority 2013.

[2] M. Soffritti i wsp, First experimental demonstration of the multipotential carcinogenic effects of

aspartame administered in the feed to Sprague-Dawley rats. Environmental Health Perspectives, 2006; 114:3:379–385.

[3] Scientific Opinion on the re-evaluation of aspartame (E 951) as a food additive. European Food Safety Authority 2013.

[4] Stanowisko Polskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością i Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego w

sprawie stosowania niskokalorycznych substancji słodzących. Diabetologia Kliniczna 2013:2: A63–A64:5.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ