Granola na zdrowe i pożywne śniadanie

0
199

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu doby. Dostarcza energii na cały dzień i warunkuje dobre samopoczucie już od samego rana. Zdrowe i pożywne śniadanie jest ważne nie tylko dla najmłodszych. Wszyscy bez wyjątku powinni rozpoczynać od niego każdy dzień – dla lepszego samopoczucia i zdrowego funkcjonowania!

Śniadanie dookoła świata

Co kraj to obyczaj… także jeśli chodzi o śniadanie. Co zatem wybrać, by było smaczne i zdrowe? Może brytyjskie jajka na bekonie – serwowane na ciepło, często z fasolą i kiełbasą? Choć jest bardzo sycące danie, nie służy organizmowi na dłuższą metę. Dla odmiany francuskie croissanty z czekoladą czy włoskie cappuccino & cornetto – kawa ze spienionym mlekiem i słodki rogalik – stoją po przeciwnej stronie śniadaniowej barykady. Serwowanie organizmowi na „dzień dobry” węglowodanów prostych daje, co prawda, szybki zastrzyk energii, ale na krótko  i po takim posiłku trzeba za chwilę rozejrzeć się za czymś innym do zjedzenia. Nie taka jest rola śniadania!

Ciekawostka: W Tajlandii na śniadanie jada się owsiankę z wieprzowiną i podrobami, w Meksyku bardzo pikantną wołowinę z kukurydzianymi nachosami, a w Chinach stir-fry z kurczakiem.

Granola – sposób na zdrowe i pyszne śniadanie

Co zatem powinno zagościć na śniadaniowym talerzu, aby nasz organizm był syty i gotowy do działania przez cały dzień? Ważne, aby pierwszy posiłek był zbilansowany, dawał energię i był smaczny. Świetnym pomysłem na zdrowe i pożywne śniadanie jest granola, na przykład marki Sante: https://www.sante.pl/kategoria-produktow/granola/. Połączenie wypiekanych płatków zbożowych z pysznymi dodatkami, takimi jak suszone owoce, orzechy czy czekolada gwarantuje doskonały smak i jest elementem zbilansowanej diety. Wysoka zawartość błonnika pokarmowego oraz obecność magnezu, żelaza, fosforu i cynku wspomaga funkcjonowanie organizmu, a już dwie porcje owocowej lub orzechowej granoli spożywane regularnie w ramach zbilansowanej diety i zdrowego trybu życia mogą pomóc w uzyskaniu zadowalających dla zdrowia rezultatów. Co ciekawe, granolą można zajadać się na wiele sposobów, można ją wymieszać z mlekiem,  jogurtem czy kefirem, dodać do sałatki owocowej, a nawet chrupać „na sucho”, na przykład, pomiędzy posiłkami. Dobrze jest mieć przy sobie niewielkie opakowanie granoli – 50 g – i delektować się jej smakiem, zawsze, gdy dopadnie nas uczucie głodu.

Ciekawostka: Zawarty w granoli magnez przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia; żelazo pomaga w rozprowadzaniu tlenu przez krew, cynk korzystnie wpływa na stan skóry, włosów i paznokci, fosfor pomaga w utrzymaniu zdrowych kości, miedź wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, a mangan jest odpowiedzialny za utrzymanie prawidłowego metabolizmu energetycznego. Należy spożywać minimum 2 porcje granoli i pamiętać o zbilansowanej diecie i zdrowym stylu życia.

Znakomite, niemal ciasteczkowe, połączenie lekkich płatków zbożowych z pysznymi dodatkami to wzorowe śniadanie, które skradnie podniebia małych i dużych smakoszy. Warto pamiętać, że regularne spożywanie zdrowych i zbilansowanych posiłków pomaga w wyrobieniu trwałych nawyków żywieniowych już od najmłodszych lat.

Artykuł sponsorowany.

[Głosów:1    Średnia:5/5]
PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułChoroby serca
Następny artykułKiedy zgłosić się do psychologa?
Redakcja DlaZdrowia24.pl
Pozytywnie nastawiona do życia weganka. Uwielbiam jazdę konną i długie wycieczki rowerowe.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ