Jak przygotować smaczną szarlotkę z mąki ryżowej?

0
559
szarlotka z mąki ryżowej

Ciasto z mąki ryżowej to doskonała propozycja dla każdego, kto chce lub musi ograniczyć spożycie glutenu. Nie ulega wątpliwości, że mąka ryżowa jest jedną z najpopularniejszych bezglutenowych mąk. Z powodzeniem można wykorzystywać ją zarówno do dań na słodko, jak i na słono. Mąka ryżowa charakteryzuje się wieloma cennymi właściwościami, więc warto wprowadzić ją do diety. Okazuje się, że możemy cieszyć się dobroczynnym działaniem tej mąki zajadając się szarlotką.

Poznaj właściwości mąki ryżowej

Jak już wspomniano na wstępie, ciasto z mąki ryżowej, na przykład szarlotka – https://bezgluten.pl/przepisy/szarlotka-z-maki-ryzowej-i-kukurydzianej – może być naprawdę smaczne. Dlaczego zaś warto sięgać po mąkę ryżową? Przede wszystkim dlatego, że jest ona zdrowa. Zawiera cenną dla naszego zdrowia niacynę, zwaną także witaminą B3. W mące ryżowej znajdziemy również spore ilości magnezu, żelaza oraz cynku. Pierwiastki te charakteryzują się niezmiernie pozytywnym wpływem na nasze zdrowie fizyczne oraz psychiczne. Dzięki tym cennym składnikom mineralnym można również cieszyć się piękną skórą, włosami oraz paznokciami. Trzeba jednak pamiętać o tym, iż mąka z białego ryżu charakteryzuje się dosyć wysokim indeksem glikemicznym. Z tego też względu osoby borykające się z cukrzycą lub insulinoopornością powinny spożywać ją w ograniczonych ilościach. Jeżeli więc cierpimy na schorzenia metaboliczne, lepiej pokusić się o przygotowanie ciasta z mąki ryżowej pełnoziarnistej. Brązowa mąka ryżowa posiada także niższy indeks glikemiczny.

Dowiedz się jak przygotować szarlotkę z mąką ryżową i kukurydzianą

Poszukując przepisu na ciasto z mąki ryżowej, warto zwrócić uwagę na szarlotkę. Do jej przygotowania oprócz mąki ryżowej przyda nam się mąka kukurydziana. Potrzebujemy po około sto gram każdej z wymienionych mąk. Niezbędne będą nam także dwie łyżki mąki z tapioki. Przyda się również łyżeczka proszku do pieczenia. Potrzebne będzie nam także masło klarowane albo olej kokosowy. Musimy mieć go około 100 gram. Oprócz wymienionych składników warto wyposażyć się także w łyżeczkę cynamonu oraz w pół szklanki syropu klonowego lub z agawy. Przyda nam się także jedno starte jabłko. Przygotowanie takiego ciasta z mąki ryżowej jest niezwykle proste. Wystarczy wymieszać ze sobą wszystkie składniki, a następnie przełożyć powstałą masę do wysmarowanej wcześniej masłem tortownicy. Ciasto należy piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Wyjąć trzeba je dopiero po upływie 40 minut. Szarlotka bezglutenowa idealnie będzie smakowała podana z gorzką czarną kawą lub w towarzystwie aromatycznej herbaty earl grey.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ