Jak wybrać dobry blender gastronomiczny?

0
136

Trudno wyobrazić sobie lokal gastronomiczny bez podstawowego sprzętu do kuchni. A do tej kategorii z pewnością możemy zaliczyć blender. Musisz jednak wiedzieć, że blendery gastronomiczne zasadniczo różnią się od urządzeń, które są na co dzień wykorzystywane w naszych domach. Dlatego przygotowaliśmy artykuł, w którym podpowiadamy, na co zwrócić uwagę kupując blender do lokalu gastronomicznego.

Moc blendera gastronomicznego

Blendery gastronomiczne są eksploatowane dużo bardziej intensywnie niż ich domowe odpowiedniki. Dlatego wybierając urządzenie do lokalu gastronomicznego, warto sprawdzić jego wydajność. Optymalnym rozwiązaniem będzie zakup blendera o mocy 1500-1700 W. Taka moc urządzenia pozwala na osiągnięcie szybkości wirowania noży na poziomie 25000-30000 obrotów na minutę. Dzięki temu blender pozwala rozdrobnić produkty do poziomu nanocząsteczek. Co ciekawe taka prędkości ostrzy pozwala niemalże zagotować znajdujący się w środku płyn. Rozdrobnienie do poziomu nanocząsteczek sprawia, że organizm ludzki dużo łatwiej przyswaja zblendowane produkty.

Trwałość blendera gastronomicznego

Ze względu na intensywne użytkowanie blender gastronomiczny musi mieć także solidną i wytrzymałą konstrukcję. Nowoczesne blendery są wykonywane z tritanu. Ten rodzaj tworzywa do złudzenia przypomina zwykłe szkło. W odróżnieniu od szkła tritan wykazuje wysoki poziom odporności na zarysowania i uszkodzenia mechaniczne.

Istotną zaletą tritanu jest fakt, że w jego składzie nie występują szkodliwe związki chemiczne, które często spotykamy w produktach wykonanych z tworzywa sztucznego. Tritan nie uwalnia do zmiksowanej masy szkodliwych i niebezpiecznych związków.

Uniwersalność blendera gastronomicznego

Kupując blender gastronomiczny, musisz zwrócić uwagę na fakt, że będzie on używany do rozdrabniania różnych produktów. Dlatego tak ważna jest jakość noży. Nowoczesne ostrza powlekane są powłoką tytanową, która znacznie zwiększa ich niezawodność. Warto zwrócić uwagę na fakt, że tytan jest w 100% bezpieczny dla alergików.

Dla wygodnej i efektywnej pracy niezbędna jest także odpowiednia pojemność blendera. Wybierając blender o pojemności ok. 2,5 litra, masz pewność, że będziesz w stanie przygotować w nim produkty dla większej liczby osób

Bezpieczeństwo blendera gastronomiczne

W każdej kuchni kluczowe jest bezpieczeństwo osób, które użytkują sprzęty kuchenne. Nowoczesne blendery gastronomiczne są wyposażone w zabezpieczenie przed dziećmi. Dzięki temu niemożliwe jest przypadkowe uruchomienie urządzenia. Bardzo ważnym elementem zabezpieczającym jest czujnik prawidłowego montażu. W lokalach gastronomicznych, gdzie liczy się każda sekunda, pośpiech może doprowadzić do nieprawidłowego montażu. Ten z kolei może skończyć się uszkodzeniem blendera. Czujnik prawidłowego montażu blokuje możliwość włączenia w przypadku niewłaściwego połączenia elementów blendera.

Podczas używania blendera gastronomicznego liczy się także ochrona słuchu przed nadmiernym hałasem. Dlatego wybierając blender gastronomiczny, warto zwrócić uwagę na głośność pracy. Nowoczesne blendery są wyposażone w funkcję wyciszenia hałasu lub specjalną obudowę, odpowiedzialną za jego redukcję. Dzięki temu możesz obniżyć głośność pracy urządzenia do 60 dB.

Duży wybór blenderów gastronomicznych znajdziesz w sklepie firmy Ronic. Dzięki przejrzystej prezentacji produktów na stronie sklep.ronic.pl bez trudu wyszukasz blender, który spełnia Twoje wymagania. Specjaliści z firmy Ronic pomogą Ci także w dokonaniu optymalnego wyboru blendera.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ