Jaką herbatę wybrać?

0
2134
Jaką herbatę wybrać?

Herbata to napój, który wszyscy znamy i uwielbiamy. Jesienne wieczory spędzane pod kocem z książką w ręku, nie byłyby takie same bez kubka gorącej, parującej jeszcze herbaty stojącej na stoliku obok. Rozgrzewające działanie jest też szczególnie doceniane w czasie, kiedy męczy nas przeziębienie lub grypa. Jest też oczywiście – podobnie do kawy – wspaniałym towarzyszem rozmów i spotkań z przyjaciółmi. Co jednak tak naprawdę o niej wiemy?

Czarna herbata

To właśnie czarną herbatę pijemy najczęściej – z cytryną, sokiem malinowym czy też tzw. bawarkę – herbatę z mlekiem. Należy ją parzyć krótko, bo w innym przypadku nabiera gorzkiego smaku. Napar ten zawiera dużą ilość działającej pobudzająco teiny (mniej szkodliwej w porównaniu do kofeiny). Teina zakłóca wchłanianie żelaza, dlatego osoby z anemią powinny wykluczyć czarną herbatę z diety.

Mocno zaparzoną czarną herbatę, bez dodatku cukru ani żadnych słodzików, poleca się szczególnie przy wszelkiego rodzaju zatruciach, mdłościach i inny problemach układu trawiennego. Napar ten ma silne właściwości przeciwzapalne i ułatwiające trawienie.

Zielona herbata

Zaraz po czarnej herbacie, jedna z najbardziej popularnych i najczęściej pijanych herbat. Jej cenne właściwości zdrowotne sprawiły, że niemal w każdym domu jest przynajmniej jeden rodzaj zielonej herbaty, a ponadto jest ona zalecana przez lekarzy i dietetyków.

Napar z zielonej herbaty działa antyoksydacyjnie – chroni nas przed wolnymi rodnikami, przez co właśnie tak wiele ludzi chętnie po nią sięga. Oprócz tego obniża ciśnienie krwi, a także działa pozytywnie na naczynia krwionośne.

Dzięki właściwościom oczyszczającym, często jest spożywana przez osoby odchudzające się. Zauważają oni znaczącą poprawę w procesach trawienia, a także przyśpieszenie przemiany metabolicznej.

Czerwona herbata

Herbata krótko fermentowana, która najczęściej jest stosowana w trakcie odchudzania. Słodzenie jej sprawia, że jej właściwości lecznicze zanikają. A jest ich całkiem sporo.

Napar ten przyśpiesza metabolizm, wspomaga wątrobę, a także działa moczopędnie (dlatego można ją śmiało polecić osobom, które mają problem z nerkami). Obniża ciśnienie i poziom cholesterolu, przeciwdziała miażdżycy, poprawia krążenie.

Masz problemy z pamięcią albo koncentracją? Czerwona herbata na pewno Ci pomoże – regularnie stosowana może kilkukrotnie zwiększyć szybkość pracy mózgu. Oprócz tego – poprawi Ci humor!

Biała herbata

Biała herbata gromadzi w sobie sporą dawkę kofeiny, dlatego można ją pijać zamiast kawy. Jest to ciekawa opcja dla osób, które nie chcą lub nie mogą pić kawy, ale potrzebują pobudzenia. Napar wspomaga dodatkowo koncentrację i pracę mózgu, więc jest z pewnością dobrym kandydatem na zamiennik małej czarnej.

O zielonej herbacie mówi się, że zawiera najwięcej przeciwutleniaczy, jednak to biała herbata jest zdecydowanym mistrzem w tej kategorii. Jej częste spożywanie chroni nas przed wystąpieniem nowotworów, miażdżycą i astmą. Dzięki niej możemy także spowolnić proces starzenia się naszej skóry i ciała. Zawiera dużą ilość witaminy C, która może pomóc nam w poprawieniu odporności i wzmocnieniu organizmu.

Znając właściwości każdego rodzaju herbat, można z łatwością dobrać najbardziej odpowiednią dla nas. Dobrze jest posiadać i spożywać kilka rodzajów naprzemiennie, należy jednak pamiętać, że każdy z nich ma odmienny sposób przygotowania. Nieprawidłowo przygotowany napar może całkowicie stracić swoje cudowne właściwości.

[Głosów:1    Średnia:5/5]