Najlepszy sposób na fasolkę szparagową

0
238
fasolka
fot: pixabay.com

Zdecydowanie jadamy jej o wiele za mało, a szkoda, ponieważ zawiera wiele składników odżywczych, witaminy A, B, E i inne. Fasolka szparagowa tak jak wszystkie rośliny strączkowe obniża poziom złego cholesterolu w naszej krwi, dzięki czemu wspiera profilaktykę chorób układu krążenia. Podobnie jak soczewica czy ciecierzyca, fasolka szparagowa jest też bardzo sycąca, a przy tym zawiera mało kalorii. Możemy więc spożywa spokojnie w większych ilościach. 

Zobacz też: http://sekundaminuta.pl/jak-zrobic-fasolke-szparagowa/

Fasolka solo

Fasolka szparagowa jest tez bardzo wdzięcznym warzywem, jeśli chodzi o różnorodne zastosowanie. Z powodzeniem może stanowić stanowić oddzielne dane. Najlepiej ugotować ją w wodzie z łyżeczką soli oraz cukru. Jeśli kapniemy do wody odrobinę śmietanki, podkreślimy łagodny smak fasolki. Tak ugotowana fasolkę, zaserwujmy z podsmażoną bułką tartą, posypmy świeżą zieleniną. Do tego zestawu świetnym dodatkiem będzie kefir, maślanka lub jogurt naturalny. Jeśli chcemy podać fasolkę w takiej formie na obiad, możemy dodać do niej gotowane młode ziemniaki i jajko sadzone. Będzie zdrowo i pożywnie.

Zupa fasolkowa

Fasolka szparagowa jest znakomita bazą do zupy. Dodajmy do klasycznej jarzynowej wiekszą ilość pokrojonej w kilkucentrymetrowe kawałki fasolki i odrobinę słodkiej śmietanki, która nada zupie delikatną, kremową konsystencję. 

Zapiekanki

Fasolka świetnie sprawdza się w roli nieoczywistego dodatku do zapiekanki, której bazę stanowią ziemniaki lub makaron. Dodajmy zamarynowanego i podsmażonego wcześniej kurczaka, pokrojonego na drobne kawałki. Dorzućmy kilka pomidorków cherry i świeże zioła, na przykład gałązkę rozmarynu. Fasolkę warto wcześnie ugotować al dente i przekroić wpół. Całość zalewamy śmietanka z rozrobionym jajkiem, doprawioną solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. 

Fasolka grillowana

Choć na grillu króluje mięso w postaci kiełbasy, karkówki, filetów drobiowych czy kaszanki, zadbajmy, by towarzyszyły im warzywa. Możemy poeksperymentować i położyć fasolkę na kilka minut na grilla, a po zdjęciu skropić oliwą i odrobiną soku z cytryny. Doskonale smakuje sola, taka prosto zdjęta z rusztu jak i dodatek do sałaki z roszponki, pomidorków i cheddara. 

Przeczytaj też: http://cyberprzestepczosc.info/jak-nauczyc-sie-programowania/

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ