Najważniejsze właściwości kwasów z grupy Omega 3

0
344
Łosoś - źródło kwasów tłuszczowych Omega 3
fot. Pixabay.com

Kwasy tłuszczowe z grupy Omega 3 są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu i regulują wiele procesów metabolicznych. Powinniśmy więc sięgać po nie jak najczęściej. Jaką dokładnie pełnią rolę? Jakie mają właściwości i gdzie ich szukać? Podpowiadamy poniżej!

Przeczytaj też: http://zadbajoswojezdrowie.pl/kwasy-tluszczowe-omega-3-wlasciwosci/

Kwasy tłuszczowe Omega 3 – co to takiego?

Wielonasycone kwasy tłuszczowe Omega 3 zbudowane są z długich łańcuchów węglowych, połączonych podwójnymi wiązaniami. Należą do nich kwasy EPA, DHA i ALA. Kwas ALA nie może być wytwarzany w organizmie, musi mu więc być dostarczany wraz z pożywieniem, ponieważ z niego organizm potrafi wytworzyć kwasy EPA i DHA. Związki, które powstają w wyniku rozpadu kwasów Omega 3, takie jak prostaglandyna, leukotrieny, tromboksany czy lipoksyny regulują ciśnienie krwi, wpływają na jej krzepnięcie oraz na pracę układu krążenia i układu odpornościowego.

Najważniejsze właściwości kwasów z grupy Omega 3

  • Działanie przeciwnowotworowe

Według naukowców wielonasycone kwasy tłuszczowe z grupy Omega 3 dobrze wchłaniają się do błon komórkowych, w tym także do komórek nowotworowych. W ten sposób zapobiegają rozrostowi tych ostatnich oraz zapewniają lepszą wchłanialność leków przeciwnowotworowych. W ten sposób zmniejszają ryzyko lub też ułatwiają leczenie nowotworów piersi, wątroby i mózgu.

  • Działanie usprawniające pracę mózgu

Kwasy tłuszczowe z grupy Omega 3 powodują wolniejsze starzenie się komórek nerwowych. Zmniejsza to ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimera, a gdy już wystąpi suplementacją kwasów można złagodzić jej objawy. Ponadto kwasy tłuszczowe Omega 3 poprawiają pamięć, koncentrację, usprawniają procesy myślowe i poznawcze.

  • Ochrona wzroku

Kwasy Omega 3 zmniejszają ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej oraz opóźniają procesy starzenia się, zachodzące w tkance nabłonkowej tęczówki. Powodują również lepsze ukrwienie nerwu wzrokowego.

  • Ochrona kości i skóry 

Kwasy Omega 3 ułatwiają wchłanianie wapnia do tkanki kostnej oraz zapobiegają takim chorobom jak reumatoidalne zapalenie stawów czy młodzieńcze idiopatyczne zapalenie stawów. Jeśli natomiast chodzi o skórę, opóźniają procesy starzenia i pobudzają produkcję kolagenu.

Gdzie więc szukać wielonasyconych kwasów tłuszczowych z grupy Omega 3? Przede wszystkim w olejach roślinnych – kukurydzianym, sojowym, rzepakowym, oliwie z oliwek, orzechach, tłustych rybach morskich jak łosoś, pstrąg, mintaj, tilapia, dorsz świeży, sandacz czy okoń.

Zobacz też: http://www.dbamourode.pl/czym-jest-blonnik-i-jaka-pelni-role-w-organizmie/

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ