Lawenda była znana już w epoce starożytności. Roślina była uprawiana przez naszych przodków głównie w rejonach Morza Śródziemnego. Dawniej, służyła jako dodatek do pachnących kąpieli oraz mydła. Dzięki właściwościom leczniczym, miała również znaczenie religijne. Dziś, olejek lawendowy, jak sama nazwa wskazuje, pozyskiwany jest z lawendy. Znany jest w głównej mierze z silnych właściwości zdrowotnych. Olejek doskonale wpływa na nasze zdrowie, poprawiając przy tym stan włosów, skóry i paznokci. Przeczytaj artykuł i dowiedz się, jaki wpływ ma na Twoje zdrowie.

Czym jest lawenda lekarska?

Lawenda lekarska, zwana inaczej lavandula officinalis znana jest już od stuleci. Uprawia się ją w wielu krajach na świecie, w tym również w Polsce. Wyróżnia się charakterystycznym zapachem, dlatego, dla niektórych osób jest on wręcz nieznośny. Kwiaty lawendy kryją w sobie wszystkie wartościowe i naturalne składniki, jakimi są m.in: garbniki(12%), fitosterole, antocyjany, kwasy organiczne czy sole mineralne. Niemniej jednak najwyżej ceni się zawarte w roślinie olejki eteryczne. W wyniku rozbudowanej ilości składników, lawenda ma szeroki wachlarz zastosowań. Olejek lawendowy pozyskiwany jest z kwiatów lawendy wąskolistnej (lavandula angustifolia).

kwiaty lawendy

Działanie olejku

Roślina jest źródłem antyoksydantów – przeciwutleniaczy, które są pomocne w walce ze szkodliwymi rodnikami. Tym samym spowolniony zostaje proces starzenia się skóry. Szczególnie zalecany jest osobom, które na co dzień zmagają się z problemem, jakim jest trądzik. Specyfik działa uspokajająco, przeciwdepresyjnie, przeciwzapalnie, przeciwgrzybicznie  antybakteryjnie i antyseptycznie. Wdychanie olejku wpływa relaksująco na umysł oraz ciało. Potrafi wyeliminować niemal każdą bakterię. Dodatkowo przyspiesza gojenie wszelkich ran oraz blizn.

olejek z lawendy bułgarskiej

Zastosowanie w kosmetyce

Pielęgnacja twarzy

Regularne stosowanie olejku lawendowego niesie za sobą wiele korzyści. Zawartość antyoksydantów ma działanie ochronne i przeciwstarzeniowe. Lawenda jest najczęstszym składnikiem dodawanym do preparatów, przeznaczonych dla skóry dojrzałej. Hamuje wydzielanie łojotoku. Rozjaśnia cerę, niweluje zaczerwienienia i wyrównuje koloryt. Zapobiega powstawaniu zmarszczek. Ze względu na silne działanie lecznicze i łagodzące, zmniejsza uczucie swędzenia oraz łuszczenia się skóry. Doskonale tonizuje cerę, jednocześnie czyniąc ją jędrną i sprężystą. Olejek lawendowy nadaje się do pielęgnacji każdego rodzaju cery.  Dodatkowo ogranicza wydzielanie sebum. Pozostawia skórę wolną od wszelkich zanieczyszczeń. Należy jednak pamiętać, że zbyt częste i intensywne stosowanie olejku może wywołać niepożądane działania. Dlatego przed jego finalnym stosowaniem warto wykonać próbę uczuleniową.

Pielęgnacja włosów

Produkt może być także stosowany w pielęgnacji włosów. Olejek lawendowy zwiększa krążenie w skórze głowy, co skutkuje przyspieszeniem porostu włosów oraz działa zapobiegawczo przeciw ich wypadaniu. Służy pomocą osobom, które borykają się z problemem łysienia plackowatego. Ponadto specyfik reguluje pracę gruczołów łojowych. Dzięki temu jest skutecznym środkiem w walce z przetłuszczającymi się włosami oraz pomaga niwelować oznaki łupieżu. Najlepiej działa zastosowany w postaci wcierki. Dla wzmocnienia efektu bezproblemowo można łączyć go z innym olejkiem, np. rozmarynowym czy tymiankowym.

Pielęgnacja ciała

Jednym z kluczowych działań olejku lawendowego jest pobudzenie krążenia krwi i limfy. Na skutek tego, produkt jest bardzo pomocny w walce z cellulitem. Co więcej intensywnie nawilża ciało. Aby uzyskać zadowalające efekty, wystarczy dodać kilka kropel olejku do ulubionego balsamu. Stosujemy go bezpośrednio na skórę. Skutecznie działa również na rozstępy. Blizny nie są szkodliwe dla zdrowia, ale powodują defekt estetyczny. Olejek jest szczególnie zalecany do stosowania przez kobiety w ciąży lub po porodzie.

produkty do pielęgnacji ciała

Działanie w aromaterapii

Produkt cieszy się dużą popularnością w dziedzinie aromaterapii. Naturalny olejek eteryczny działa relaksacyjnie i wyciszająco. Olejek lawendowy można podgrzewać w specjalnych kominkach, tak, aby zapach rośliny roznosił się po całym domu. To wspaniałe rozwiązanie dla osób cierpiących na bezsenność. Dzięki inhalacji olejkiem lawendowym niewątpliwie zostanie poprawiona jakość snu oraz obniżone ciśnienie we krwi. Preparat w stężeniu 1% stosowany jest w gabinetach masażu. Na skutek podgrzania redukuje bóle reumatyczne i pooperacyjne. Przeciwbólowe działanie olejku wykorzystuje się także w przypadku bólu głowy bądź przewlekłej migreny.

Właściwości uspokajające i pobudzające

Wartościowe związki zawarte w preparacie wpływają korzystnie na wszelkie dolegliwości związane z dolegliwościami układu nerwowego. Zapach lawendy niweluje uczucie stresu, łagodzi objawy napięcia nerwowego oraz pomaga w zasypianiu. W przypadku, gdy odczuwasz zmęczenie, woń rośliny pobudzi Twoją aktywność umysłową. W sytuacjach kryzysowych, warto mieć pod ręką wodę toaletową na bazie lawendy. Kąpiele z dodatkiem olejków eterycznych doskonale wpływają na poprawę nastroju.

Na ukąszenia

W okresie letnim szczególnie narażeni jesteśmy na ukąszenia owadów. Na skórze mogą one wywołać różnorakie stany zapalne. Zazwyczaj mają łagodny przebieg i ustępują po ok. 48 godzinach. Niemniej jednak nie należą do przyjemnych. W takim wypadku, warto sięgnąć po domowy specyfik, jakim jest naturalny olejek lawendowy. Preparat działa łagodząco na powstałe w wyniku ukąszenia podrażnienie, dzięki czemu skóra w krótkim odstępie czasu przestaje swędzieć.

Jak samodzielnie zrobić olejek?

Przepis na wykonanie takiego specyfiku jest bardzo prosty. Wystarczy, że napełnisz słoik kwiatami rośliny, a następnie zalejesz je rozgrzaną oliwą z oliwek lub innym dowolnym olejkiem, np. migdałowym. Następnie wystarczy odstawić roztwór na ok. miesiąc, w ciepłe i nasłonecznione miejsce. Wskazane jest, aby codziennie potrząsać słoik. Po tym czasie wystarczy przecedzić preparat przez sitko i gotowe!

olej lawendowy

Podsumowanie

Lawenda jest jedną z kluczowych roślin dla przemysłu perfumeryjnego oraz kosmetycznego. Roślina znakomicie wpływa na zdrowie oraz wygląd. Ma właściwości przeciwdepresyjne, przeciwlękowe, relaksacyjne oraz lecznicze. Przywraca równowagę w działaniu organizmów. To specyfik, który każdy powinien mieć w swojej apteczce!

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ