Pomysł na zdrowy i szybki obiad – pomysły na ekspresowe dania z patelni

0
1192
Pomysł na zdrowy i szybki obiad

Pomysł na zdrowy i szybki obiad — gotuj z przyjemnością, dzięki solidnym garnkom i patelniom!

Wiele osób sądzi, że pojęcie smaczny obiad, nigdy nie może pokrywać się z określeniem zdrowy obiad. Nie jest to jednak prawda. Okazuje się bowiem, że w naprawdę łatwy i szybki sposób można przyrządzić wyśmienite dania, które przy okazji będą dostarczać nam wszystkich niezbędnych składników odżywczych i nie obciążą naszego organizmu. Jest to jednak możliwe jedynie, jeśli mamy dobry zestaw garnków i patelnie do smażenia bez tłuszczu. Sprawdźmy więc najlepsze pomysły na zdrowe i szybkie obiady. 

Dobre patelnie nieprzywierające oraz garnki — jak wybrać?

Zanim zaczniemy gotować pyszne i zdrowe dania, musimy wyposażyć się w odpowiednie akcesoria, a dokładniej mówiąc w dobre patelnie nieprzywierające oraz równie dobry zestaw garnków. Kuchnia to bowiem jedno z tych miejsc, w których odpowiednie wyposażenie stanowi połowę sukcesu. Pytanie tylko, jak wybrać takie produkty, które rzeczywiście będą sprzyjać zdrowemu gotowaniu?

Dobre patelnie nieprzywierające umożliwiają łatwe smażenie bez tłuszczu. Dzięki temu możemy przygotować świetne, lekkostrawne i niskokaloryczne dania. Co więcej, powierzchnia takiej patelni jest niezwykle łatwa w czyszczeniu, co także jest niewątpliwym plusem. Przy wyborze patelni warto zwrócić uwagę przede wszystkim na to, z czego jest wykonana. Najsolidniejsze i najbardziej odporne na uszkodzenia są patelnie granitowe oraz marmurowe, dlatego też będzie to idealna opcja.

A co charakteryzuje dobre zestawy garnków? Przede wszystkim to, że są odpowiednio dopasowane do naszych potrzeb. W takim zestawie powinny znaleźć się elementy, z których będziemy na co dzień korzystać w kuchni. Oczywiście bardzo ważna jest też jakość wykonania oraz odporność na zniszczenia. Pamiętajmy też, że jeśli mamy w kuchni płytę, to koniecznie kupmy specjalne garnki na indukcję.

Jeśli chodzi o garnki, bardzo przydatne mogą okazać się specjalne sokowniki. W sezonie letnim pozwolą zrobić nam wspaniałe soki z malin, wiśni, truskawek i wielu innych owoców sezonowych. Sokowniki świetnie się u nas sprawdzą, jeśli lubimy takie zdrowe soki.

Pomysł na zdrowy i szybki obiad dla całej rodziny

W internecie znajdziemy wiele przepisów na pyszny obiad. Jednak nie wszystkie są równie łatwe i szybkie w wykonaniu. Jeśli dopiero zaczynamy przygodę ze zdrowym gotowaniem, warto sięgnąć po sprawdzone receptury, które nigdy nie zawodzą. Oto kilka z nich.

Ciecierzyca z suszonymi pomidorami i szpinakiem

To jednogarnkowe danie, które możemy przyrządzić w większej ilości i zjeść też na drugi dzień. Wtedy jest zresztą jeszcze lepsze! Jest równie pyszne, co proste w przyrządzeniu. Po prostu nie można go zepsuć. Aby je przygotować, potrzebujemy jedynie ciecierzycy z puszki, czosnku, pomidorów suszonych, szpinaku, ulubionych ziół oraz odrobiny śmietanki lub mleczka kokosowego. Jeśli wybierzemy to drugie, danie będzie wegańskie.

Na patelni rozgrzewamy oliwę i od razu wrzucamy posiekany ząbek czosnku oraz opłukaną i odsączoną ciecierzycę. Chwilę podsmażamy, aż ciecierzyca lekko się zarumieni. Następnie dodajemy pozostałe składniki, sól, pieprz i inne przyprawy – na przykład zioła prowansalskie. Dolewamy nieco wody oraz mleczka kokosowego lub śmietanki, podduszamy jeszcze około 2 minuty i gotowe! Możemy jeść to bez dodatków lub z pieczywem. Świetnie sprawdzi się na przykład chlebek pita.

Bowl z glazurowanym tofu

Bowl to doskonała propozycja na zdrowy i pożywny obiad. W wersji z glazurowanym tofu, jest naprawdę przepyszny. Bowl jest o tyle świetny, że możemy dodać do niego, co tylko chcemy. Jego bazą może być zarówno ryż, jak i kasza gryczana, kasza jaglana, czy jakikolwiek podobny produkt. Ważne, aby skomponować też ciekawe dodatki o zróżnicowanej konsystencji. Świetnie sprawdzi się ogórek, poszatkowana kapusta czerwona, papryka, cieciorka, czy grillowana cukinia. Mamy naprawdę wiele możliwości.

Głównym źródłem białka w tym daniu będzie oczywiście tofu. Jak je przygotować? Najpierw kroimy tofu w kostkę, obtaczamy w skrobi ziemniaczanej, i smażymy na około 2 łyżkach tłuszczu. W tym czasie przyrządzamy specjalną zalewę. Do 3 łyżek sosu sojowego dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku, łyżeczkę startego imbiru, łyżeczkę cukru lub miodu, ostrą paprykę oraz około 4 łyżki wody.

Gdy tofu już się zarumieni, przekładamy je na papier i dokładnie odsączamy. Następnie wrzucamy na suchą rozgrzaną patelnię i od razu zalewamy wcześniej przygotowaną miksturą. Smażymy około 3 minuty, cały czas mieszając. Takie glazurowane tofu kładziemy na sam wierzch naszego bowla i posypujemy szczypiorkiem.

[Głosów:0    Średnia:0/5]