Przyczyny nadmiernego oddawania gazów

0
77
gazy jelitowe

Gazy są obecne w świetle jelita oraz wynikają z dwóch naturalnych źródeł, a mianowicie ze za wielkiej liczby połykanego powietrza podczas posiłku, stanowią artykuł fermentacji jelitowej, która ma miejsce przede wszystkim w jelicie grubym. Zbytnie gazy wynikająco z bakteryjnego metabolizmu mają odmienny skład. Potrafią być bez zapachu, a w ich skład wchodzi dwutlenek węgla, metan oraz wodór, a również gazy o określonym aromacie, jaki jest wynikiem siarkowodoru oraz pozostałych pochodnych siarkowych.

Zbytnie gazy – etiologie

Naturalna objętość gazu w jelicie to zazwyczaj 200 ml, a łączna objętość gazów, jakie są wydalane w przeciągu całej doby to 600ml. W odpowiednich realiach zdrowy organizm wydala gazy blisko 25 razy w przeciągu doby. Jaką etiologię mogą mieć zbytnie gazy? Przede wszystkim nadmierne gazy powoduje jedzenie ciężkostrawne oraz gazotwórcze dla przykładu rośliny strączkowe np. bób lub kapusta. W trakcie palenia papierosów, żucia gumy połykane jest powietrze w znaczniejszych dawkach, co także jest czynnikiem składania się gazów w znaczniejszych dawkach.

Czy ciągłe gazy potrafią być symptomem dolegliwości?

Liczne gazy jelitowe i wzdęcia potrafią pojawiać się w efekcie schorzeń trawienia oraz wchłaniania. Tutaj należy wyróżnić deficyt laktazy w jelicie cienkim, który występuje u blisko 30 proc. społeczności osób dorosłych. Deficyt tenże powoduje sygnały nietolerancji laktozy, czyli tzw. cukru mlecznego, jaki znajduje się, tak jak nazwa sugeruje, m.in. w mleku. Także deficyt enzymów trzustkowych występujący podczas chorób trzustki może skutkować ciągłe gazy, wzdęty brzuch i niestrawność. Etiologią częstych, uporczywych, cuchnących gazów są również dolegliwości zapalne jelit niestrawione czy niewchłonięte elementy pokarmowe w jelicie cienkim są pożywką dla nasilonej fermentacji bakteryjnej w jelicie grubym.

jak sobie radzić z gazami jelitowymi

Jak pozbyć się gazów? Jakie są sposoby na gazy?

Podstawowym czynnikiem pomagającym pozbyć się nadmiernych gazów i wzdęć jest dokładne i odpowiednie przeżuwanie posiłków i wolne picie płynów. W tenże sposób zapobiegnie się nadmiernemu gromadzeniu powietrza w górnej części przewodu pokarmowego. Pomocne potrafiło być zaprzestanie żucia gum, ssania twardych cukierków i palenia tytoniu. Należy także ograniczyć dodatkowe czynniki podczas spożywania posiłków np. oglądanie telewizji lub wykonywanie różnych czynności. Należy jeść systematyczne posiłki, najlepiej 4–5 w przeciągu dnia w odległościach nie krótszych aniżeli 2,5 i nie dłuższych aniżeli 4 godziny. Posiłki najlepiej spożywać systematycznie o tej samej porze. Sposób na gazy to zmniejszenie spożycia nasion roślin strączkowych, warzyw kapustnych i cebulowych. Dodatkowo, ciągłe gazy w jelitach o nieprzyjemnym aromacie potrafią występować w efecie fermentacji bakteryjnej również: słodyczy, zwłaszcza czekolady oraz jej produktów, tłustych potraw, nabiału, m.in. serów pleśniowych, jaj, ryb, w szczególności śledzi lub sardynek w oleju czy pomidorach, ostrych przyprawy, napojów gazowanych, alkoholowych, kawy i wszelkich pozostałych zawierających kofeinę. By usunąć liczne gazy poleca się wpisać do kuracji artykuły, jakie mają zdolność absorbowania substancji lotnych oraz przy tym zmniejszania nieprzyjemnych zapachów gazów.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ