Sprawdzone sposoby na czarny kminek, zwany również czarnuszką

0
1357

Czarny kminek to bardzo popularny składnik głównie w krajach Azjatyckich jak i Afryki Północnej. W niektórych regionach świata nazywany jest potocznie czarnuszką, w innych bywa określany nasionem szczęścia. Jego popularność w Polsce nieustannie wzrasta, a wpływ ma to wiele pozytywnych czynników, które wpływają na nasze samopoczucie. Tryb życia oparty na zdrowym odżywianiu z uwzględnieniem odpowiednich składnikach takich jak przykładowo czarny kminek, jest dziś bardzo popularny.  Roślina jaką jest czarnuszka swoją nietypową nazwę zawdzięcza barwie nasion, które są w kolorze czarnym. Występuje ona głównie w klimatach opartych na wysokiej temperaturze. Wśród znanych wytwórców tego składnika wyróżnić możemy firmę Melvit, która jest jednym z wiodących polskich producentów  między innymi czarnego kminku, jak i wielu produktów zbożowych.

Składnik ten wpływa na wiele różnych cech, wyróżnić możemy przykładowo:

  • ochronę błony śluzowej żołądka
  • obniżenie cholesterolu we krwi
  • działania regenerujące wątrobę
  • przeciwdziałanie objawom astmy oraz kamicy nerkowej
  • prowadzenie do poprawy kondycji naszej skóry, przykładowo w walce z trądzikiem
  • pozytywne wpływanie na układ odpornościowy, zwalczając domniemane infekcje
  • przyczynianie się do produkcji melaniny, dzięki czemu stanowi skuteczny środek przeciwdziałania promieniom słonecznym
  • pełnienie funkcji antybakteryjnej, antywirusowej oraz przeciwgrzybiczej
  • poprawę ogólnego samopoczucia, zwiększenie odporności na stres
  • zapobieganie rozwojowi wrzodów

Zastosowanie

Czarny kminek może stanowić zamiennik dla pieprzu. Jest on także pikantny, lecz z pewnością nie prowadzi do podrażnienia żołądka.  Dzięki temu nie zakwaszamy swojego organizmu. Czarnuszka jest wartościowym składnikiem w pieczeniu pieczywa, wybierana także jako przyprawa do sałatek bądź bigosu. Jej właściwości są również wykorzystywane poza żywnością. Wyróżnić tutaj możemy zastosowanie jako oleju do skóry bądź włosów.  Co ciekawe może być używana w nalewkach, chociażby  w przeciwdziałaniu wystąpienia wielu różnych bakterii. W sprzedaży istnieje bardzo wiele różnorodnych suplementów diety opartych na czarnuszce.

czarny kminek

Potrawy z wykorzystaniem czarnuszki

Czarny kminek może być wykorzystywany w bardzo wielu formach. Dla niektórych pierwszym skojarzeniem jest zawsze czarne pieczywo, dla innych czarnuszka kojarzy się wyłącznie jako przyprawa do potraw mięsnych. Swoim zapachem czarnuszka może przypominać nam kawę. Warto zastosować ją w połączeniu z jajkami, nadając jajecznicy niepowtarzalny smak. Może być ona ciekawym urozmaiceniem dań takich jak: sałatki, zupy bądź potraw opartych na warzywach. Warto stosować ten składnik w zimnej odmianie, ponieważ jej wysoka temperatura prowadzi do utraty wielu pozytywnych właściwości leczniczych. Co ciekawe czarny kminek zawiera dużo więcej witaminy C w porównaniu do pietruszki.

[Głosów:1    Średnia:5/5]