Witamina K

0
249

Witamina K to witamina odpowiedzialna za prawidłowe krzepnięcie krwi. Wykazano również, że witamina K może również hamować rozwój nowotworów, ma istotny wpływ na metabolizm wapnia i prawidłowy wzrost kości. Witamina K jest wchłaniana w jelicie cienkim przy udziale żółci. Następnie trafia do układu limfatycznego.

Później przechodzi przez układ krążenia do tkanek i narządów: wątroby, kości, nerek, mózgu, serca i trzustki. Uważa się, że witamina K1 jest wchłaniana w 30-70% jej całkowitej zawartości w pożywieniu, podczas gdy witamina K2, która jest produkowana przez bakterie jelitowe, posiada prawie 100% biodostępności.

Zgodnie z obowiązującymi zaleceniami, aby zminimalizować ryzyko wystąpienia choroby krwotocznej, noworodkom należy podawać witaminę K w pierwszych 24 godzinach życia. Czym charakteryzuje się niedobór tej substancji? Kto jest na niego najbardziej narażony?

Niedobór witaminy K

Niedobór witaminy K u dorosłych jest dość rzadkim zjawiskiem. Znaczną część dziennego zapotrzebowania na witaminę K zaspokaja witamina K2, która jest syntetyzowana przez florę jelitową, resztę uzupełnia dostarczana z pożywieniem witamina K1. Jednak w niektórych szczególnych sytuacjach może się okazać, że organizm nie ma wystarczającej ilości witaminy K.

Zazwyczaj dzieje się tak w przypadku ciężkich chorobach jelit i wątroby (np. niedrożność dróg żółciowych), po długotrwałym zażywaniu antybiotyków, podczas przyjmowania leków zapobiegających powstawaniu zakrzepów, leków przeciwdrgawkowych, pochodnych kwasu salicylowego oraz wówczas, gdy dana osoba zmaga się z zespołem złego wchłaniania.

Suplementy z witaminą K

Niedobór witaminy k może powodować występowanie ciężkich miesiączek, krwawienie z błon śluzowych, krwawienie z nosa lub układu pokarmowego, skłonność do łatwych siniaków, nawet przy lekkim uderzeniu, krew w moczu, długi czas krzepnięcia krwi, nawet przy niewielkich urazach, częstą biegunkę. Osoby, które podejrzewają u siebie niedobór witaminy K powinny jak najszybciej zgłosić się do lekarza. Prawdopodobnie zaleci zmianę diety i suplementację.

Gdzie występuje witamina K?

Witamina K znajduje się zarówno w produktach pochodzenia roślinnego, jak i w tych zwierzęcych. Znajdziesz ją w warzywach liściastych (pietruszka, koperek, sałata, brukselka) oraz wątróbce zwierzęcej. Owoce i przetwory zbożowe, a także mięso i mleko nie są w nią tak bogate. Witamina K jest jedyną witaminą rozpuszczalną w tłuszczach, syntetyzowaną przez bakterie, które tworzą naturalną florę jelitową.

Dlatego podczas przyjmowania antybiotyków występują krwawienia z nosa i długotrwałe okresy pojawiające się wskutek niszczenia bakterii tworzących naturalną florę.

W celu zapobiegania niedoborom witaminy K podczas przyjmowania antybiotyków, należy spożywać pokarmy zawierające bakterie kwasu mlekowego, czyli prebiotyki, którymi są np. jogurt naturalny czy kefir. Z kolei prebiotyki to substancje zawarte w bananach i produktach pełnoziarnistych, które wspomagają rozwój naturalnej flory bakteryjnej. Witaminę K można również suplementować.

Źródło: Witaminowybazar.pl

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ