Seler jest bardzo popularnym warzywem na całym świecie, znanym z licznych sposobów wykorzystywania go w żywieniu i medycynie alternatywnej. Zapach i smak sprawiają, że jest doskonałym dodatkiem do sałatek, zup i innych przepisów. Oprócz tego, on tak samo ceniony za niska zawartość kalorii i wysoka zawartość składników odżywczych, które przyczyniają się do poprawy zdrowia i utraty wagi. Seler zajmuje honorowe miejsce na liście warzyw, które przynoszą ogromne korzyści dla naszego organizmu. Rozważmy kilka powodów, dlaczego warto włączyć tę roślinę w swoją dietę.
8 powodów dla których warto spożywać seler
- Sód, zawarty w selerze, poprawia krążenie krwi. Pomaga kobietom uzyskać zgrabne ciało i jednocześnie uzupełnia zapasy żelaza i wapnia, które są tracone w czasie menstruacji i w okresie laktacji.
- Wysoka zawartość magnezu w roślinie sprawia, że jest to dobry środek przeciwnowotworowy. Głównie przez wzgląd na dużą zawartość witamin, a przede wszystkim obecność witaminy U. Pod wpływem tej witaminy rany goją się dużo szybciej.
- Korzystanie z selera w diecie zapobiega takim chorobom jak cukrzyca, artretyzm, żylaki, hemoroidy, a także rozwiązuje problemy z sercem, nerkami i pęcherzem żółciowym. Warto go również używać przy dużej wadze ciała, wrzodach, reumatyzmie, pokrzywce, depresji, stanach zapalnych wątroby i skóry.
- W medycynie ludowej zaleca się stosowanie korzenie selera, ponieważ uważany jest za swojego rodzaju afrodyzjak. Podnosi libido u kobiet i mężczyzn.
- Seler pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu, dzięki swoim specyficznym właściwościom. Co ciekawe, ten sam związek sprawia, że seler tak charakterystycznie pachnie.
- Selera można użyć do wybielenia piegów! Do tego należy wykorzystać zielone liście selera. Trzeba je sparzyć, a następnie przyłożyć do oczyszczonej skóry twarzy.
- Cukrzykom zaleca się stosowanie korzenia selera, ponieważ związki w nim zawarte są podobne do tych zawartych w insulinie, co skutkuje obniżeniem poziomu cukru we krwi.
- W składzie selera możemy znaleźć specjalne flawonoidy: apigeninę oraz luteolinę. Te dwa przeciwutleniacz są wykorzystywane w walce z komórkami nowotworowymi, które pozytywnie wpływają na pracę płuc.
Nalewka z selera dobra na wszystko
Z korzeni selera można przygotować nalewkę, która ma ananasowy smak i doskonale wpływa na samopoczucie. Zaleca się pić jedną filiżankę, maksymalnie trzy razy dziennie, przed posiłkiem.
Kto powinien uważać na seler?
Oprócz przydatnych właściwości selera i jego dobroczynnego wpływ, istnieją pewne przeciwwskazania do jego spożywania. Jest to roślina, która zawiera glikozydy, dlatego nie zaleca się go stosować przez kobiety w ciąży, bo to zwiększa ryzyko poronienia. Jego moczopędne właściwości sprawiają, że nie nadaje się dla pacjentów z zapaleniem pęcherza moczowego lub z poważnymi uszkodzeniami nerek. Ogólnie nie należy używać seler w nadmiarze, ponieważ może on negatywnie wpłynąć na funkcjonowanie przewodu pokarmowego.
Aby w pełni wykorzystać możliwości tego warzywa, najlepiej jeść seler w stanie surowym, dodając go do sałatek lub smoothie. Jednakże, jeśli używasz go przy bólach brzucha, to w tym przypadku lepiej zrobić herbatę lub spożywać go dopiero po ugotowaniu.