L-karnityna to złoty środek na odchudzanie

0
65
L-karnityna to złoty środek na odchudzanie
L-karnityna to złoty środek na odchudzanie

L-karnityna jest związkiem naturalnie syntetyzowanym w organizmie. Powstaje z dwóch aminokwasów egzogennych (lizyny i metioniny), które muszą być dostarczane wraz z dietą. Powstaje głównie w wątrobie, nerkach, mózgu, ale jej największy magazyn stanowią mięśnie. To właśnie tam znajduję się około 98% tego związku. Stężenie L-karnityny we krwi jest niewielkie i zależy od różnych czynników tj: wieku, płci, masy mięśniowej, diety, czy pory dnia. W procesie syntezy L-karnityny organizm poza aminokwasami: lizyną i metioniną, wykorzystuje także witaminy z grupy B, witaminę C, kwas foliowy oraz żelazo. Niedobór choćby jednego z wyżej wymienionych substratów powoduje zmniejszenie wytwarzania L-karnityny w organizmie. Dlatego warto dbać o pełnowartościową dietę i nie ciąć drastycznie kalorii podczas diety!

Jakie właściwości ma L-karnityna

Głównym zadaniem L-karnityny jest transport tłuszczy do mitochondrium komórki, gdzie ulegają spaleniu i przekształceniu w energię. Dzięki tej właściwości L-karnityna znalazła szczególne zastosowanie w suplementach diety pomagających redukować tkankę tłuszczową. Związek pomaga pozbyć się nadmiaru tkanki tłuszczowej, dzięki temu że wykorzystuje tłuszcz zapasowy jako źródło energii. L-karnityna dzięki udziale w utlenianiu kwasów tłuszczowych przyczynia się do zaopatrywania mięśni w energię. Jej niedobór może prowadzić do spadku siły mięśniowej a nawet ich uszkodzenia. Związek ten wpływa również na prawidłową pracę mięśnia sercowego. W przypadku niedoborów, zwiększa się ryzyko wystąpienia choroby niedokrwiennej serca jak i innych zaburzeń w pracy tego narządu.

Komu zaleca się zwrócenie uwagi na poziom L-karnityny

Uzupełnianie L-karnityny zalecane jest:

  • osobom otyłym i z tendencją do tycia
  • redukującym wagę
  • zagrożonych powikłaniami otyłości – miażdżycą i cukrzycą
  • rehabilitowanym ruchowo
  • ćwiczącym rekreacyjnie, jak i sportowcom wyczynowym (szczególnie w okresach intensywnego wysiłku).

L-karnityna ma także właściwości lecznicze, znalazła zastosowanie w terapii: choroby wieńcowej, niewydolności krążenia, miażdżycy naczyń obwodowych.

Najlepsze źródła L-karnityny

Do organizmu L-karnityna dostarczana jest w głównej mierze dzięki diecie. Znajduje się ona między innymi w produktach mlecznych i mięsie. Surowce roślinne zawierają znikome ilości tego związku. Stąd suplementacja L-karnityną jest ważna szczególnie przy dietach odchudzających, które często pozbawione są pokarmów bogatych w ten związek jak i substratów potrzebnych do jej syntezy w organizmie.

L-karnityna, jako pomocnik kobiet w walce z tłuszczem

Sposobem na trwałe pozbycie się zbędnych kilogramów, bez niechcianego efektu jojo jest regularna utrata wagi uzupełniona o odpowiednią pielęgnacje ciała i aktywność fizyczną. Sprzymierzeńcem w walce o wymarzoną sylwetkę mogą być suplementy diety, których zadaniem jest przyspieszenie metabolizmu. Przekłada się to na metabolizm zmagazynowanej tkanki tłuszczowej, która ulega w wyniku lipolizy przekształceniu do wolnych kwasów tłuszczowych, a te z kolei są łatwo wykorzystywane przez organizm i zamieniane na energię. Należy jednak pamiętać, że samo stosowanie suplementów nie zapewni szczupłej sylwetki. Niezbędna jest regularna aktywność fizyczna, mobilizująca mięśnie do pracy, a co za tym idzie wykorzystywania za źródło energii zapasów tłuszczu. Odpowiednia dieta jest także bardzo istotnym elementem w skutecznym odchudzaniu.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ