Więcej niż słodycz – poznaj miody, które wspierają odporność

0
27
miody

Naturalne miody to jedne z najpopularniejszych produktów pszczelich, które obecne są w naszych domach od wielu pokoleń. Serwowały je nam już nasze babcie, a mamy dzielnie kontynuowały tę tradycję. Wiele osób słodzi zimne i gorące napoje właśnie miodem zamiast białym cukrem lub dodaje go do ulubionych deserów czy potraw na słodko. To bardzo dobry nawyk, ponieważ regularne spożywanie miodu może skutecznie wzmocnić Twoją odporność. W jaki sposób i po jakie produkty sięgać? Sprawdź!

Miody – dlaczego są zdrowe?

Miody znane są od setek, jeśli nie tysięcy lat. Od dawna uważane są za jedne z najbardziej zdrowych i wartościowych produktów pszczelich. W dużej mierze wynika to z zawartych w nim składników odżywczych, witamin i minerałów, które kompleksowo wspierają organizm na wielu płaszczyznach.

Musisz wiedzieć, że skład miodu może różnić się w zależności od tego, z jakim rodzajem masz do czynienia. Dobra wiadomość jest jednak taka, że większość z nich jest do siebie bardzo zbliżonych. I tak, głównym składnikiem miodów naturalnych są cukry proste, w tym m.in. fruktoza, glukoza czy też sacharoza. W nieco mniejszej ilości jest to również woda. Miód to także szereg drogocennych substancji o prozdrowotnych właściwościach. W praktyce mowa o m.in. o białkach, aminokwasach czy też witaminach. Wśród tych ostatnich niezwykle ważne miejsce zajmuje witamina A, C, H, jak również PP, choć występują w niewielkich ilościach. Nie bez znaczenia pozostaje również rola minerałów – potasu, wapnia, sodu, fosforu czy też żelaza.

Z uwagi na wysoką zawartość węglowodanów, których lwią część stanowią cukry proste, miód jest stosunkowo kaloryczny. W jego 100 gramach znajduje się ok. 320 kcal. Wszystko jest jednak dla ludzi, zwłaszcza że jego potencjał prozdrowotny jest nieoceniony. Stosuj go jednak z umiarem.

Spożywanie miodu działa z korzyścią dla układu odpornościowego. Jest on dla niego cennym wsparciem. Dzieje się tak ze względu na jego właściwości przeciwutleniające, a co za tym idzie – przeciwzapalne. Ponadto miód może wykazywać również właściwości antybakteryjne, jednak kluczową rolę odgrywa tutaj skład danego miodu.

Nie bez powodu mówi się, że wysokiej klasy miody pochodzące od sprawdzonych dostawców są naturalnymi antybiotykami. Wykazują się one bowiem właściwościami przeciwdrobnoustrojowymi, dzięki czemu znakomicie sprawdzają się jako wsparcie leczenia infekcji górnych dróg oddechowych. Ponadto miód spożywany podczas przeziębienia może pomóc w łagodzeniu ich objawów.

Musisz również wiedzieć, że sięganie po miód to nie tylko wsparcie dla odporności. Z racji tego, że jest bogatym źródłem antyoksydantów działa z korzyścią dla pracy serca. Flawonoidy, bo o nich mowa, wykazują się działaniem m.in. przeciwzakrzepowym, przeciwutleniającym, poprawiającym ukrwienie.

Miód

Miód z czarnuszką na odporność

Jeśli chcesz jeszcze skuteczniej bronić się przed infekcjami sezonowymi, sięgnij po miód z czarnuszką. Jest on powszechnie znany ze swojego prozdrowotnego działania i to nie od dziś. Wynika ono z połączenia właściwości tych dwóch składników, co pozwala skutecznie wzmacniać odporność przez cały rok.

Jak już wspomnieliśmy, miód jest cennym źródłem witamin, minerałów, przeciwutleniaczy, aminokwasów i enzymów. Warto po niego sięgać zawsze wtedy, gdy doskwierają Ci różnego rodzaju dolegliwości. Pozwala on m.in. łagodzić objawy kaszlu i poprawić zdrowie układu oddechowego. Ponadto hamuje rozwój drobnoustrojów i wykazuje się działaniem antybakteryjnym, dlatego pomaga zwalczać infekcje gardła. Oprócz tego bardzo dobrze je nawilża, dzięki czemu możesz zmniejszyć ból i uczucie dyskomfortu.

Nie bez znaczenia pozostają właściwości czarnuszki. To roślina, która już za czasów starożytności służyła jako remedium na wiele dolegliwości. Nie jest to jednak dzieło przypadku. Do miodów dodaje się makuch, czyli pozostałości po tłoczeniu oleju z nasion czarnuszki. Jest on cennym źródłem tymochinonu, czyli przeciwutleniacza, który działa przeciwzapalnie, przeciwalergicznie, a więc świetnie sprawdza się jako wsparcie odporności. Ponadto jego właściwości wykorzystuje się przy leczeniu astmy czy obniżania poziomu “złego” cholesterolu we krwi.

Miód nawłociowy – kompleksowe wsparcie odporności

Twój układ odpornościowy potrzebuje kompleksowego wsparcia, dlatego miej zawsze pod ręką również miód nawłociowy. Jego smak dla wielu osób jest synonimem lata, jednak jego największą zaletą jest szereg cennych prozdrowotnych właściwości, dzięki którym wzmocnisz swój organizm i przygotujesz go na walkę z patogenami chorobotwórczymi.

Jest on skuteczny zwłaszcza wtedy, gdy odczuwasz ból gardła towarzyszący infekcjom sezonowym. Może również pomóc złagodzić objawy kataru czy też kaszlu, i tak jak inne miody, pozwala dobrze nawilżyć podrażnioną śluzówkę. Ponadto stanowi znakomite źródło dodatkowej energii do działania i kompleksowo wzmacnia organizm. Nie bez powodu sięgają po niego zwłaszcza osoby aktywne fizycznie. Co ważne, możesz spożywać go na wiele sposobów – zarówno solo, jak i jako dodatek np. do napojów czy słodkich deserów.

[Głosów:0    Średnia:0/5]