Przyprawy, które poprawią smak i Twoje zdrowie

0
34
Przyprawy, które poprawią smak i Twoje zdrowie
Przyprawy, które poprawią smak i Twoje zdrowie

Planując dietę, jesteśmy wręcz pewni, że czekają nas potrawy mdłe i bez smaku. Jeszcze zanim przejdziemy na restrykcyjną dietę, należy wprowadzić bardzo ważną zasadę w kuchni – korzystamy z przypraw. Gotowe mieszanki typu vegeta nie są dobre, ponieważ zawierają również sporo chemii. Przyprawy i zioła muszą być naturalne, żeby pozytywnie na nas wpływały. Przyprawy to również coś więcej niż sól i pieprz, które tworzą dość ubogą mieszankę. Czeka nas mnóstwo praktyki, zanim nauczymy się dobierać odpowiednie przyprawy do potrawy, ale mamy pewność, że smak tych potraw będzie po stokroć lepszy.

Sól

Sól posiada każdy w swojej kuchni. Pomimo złych rzeczy, jakie o niej słyszymy, nie potrafimy bez niej żyć. I dobrze. Sól zawiera sód, który pozytywnie wpływa na nasz organizm, oczywiście, jeśli nie jest ona spożywana w nadmiarze. Na szczęście mamy możliwość wybrania soli, która szkodzi mniej, na przykład sól morska. Zawiera w sobie więcej minerałów niż zwykła sól.

Pieprz

By wydobyć więcej ostrości z pieprzu, warto zmielić go na świeżo. Zwłaszcza, że pieprz to jedna z niezbędnych przypraw do odpowiedniego doprawienia przyprawy. Świeżo zmielony pieprz ma dużo bardziej intensywny smak, a co za tym idzie, potrawa będzie lepiej smakować.

Papryka

Słodka papryka pomaga przy prawidłowym trawieniu, jak wszystkie przyprawy wzmagające ostrość. Dodatkowo potrafi wzmacniać odporność organizmu. Idealne nadaje się do potraw z kurczaka, ponieważ nadaje bardzo ładny, brunatny kolor. Nie ma przeciwwskazań do korzystania z niej również przy innych daniach. Bardzo podobne właściwości ma ostra papryka, która ma jednak dużo silniejszy smak. Warto spróbować, jeśli lubimy ostre przyprawy.

Czosnek

Czosnek powinien być bazą wszystkich dań. Potrafi wzbogacić smak mięs, ryb, wędlin i sosów. Niezależnie od tego, czy posiadamy czosnek w wersji proszkowanej, czy też w całości, warto go używać w dosłownie każdej przyprawie. Wspomnieć również należy o jego silnych właściwościach zdrowotnych. Musisz go mieć zawsze pod ręką!

Cynamon

Potrawę można uczynić bardziej aromatyczną, jeśli doda się do niej odrobinę cynamonu. Świetnie się to sprawdza w kuchni indyjskiej, dlatego śmiało można próbować w kuchni polskiej. Bardziej tradycyjne zastosowanie cynamonu to dodatek do ciast i ciastek z jesiennymi typami owoców, takich jak jabłko, czy gruszka. Bardzo ciekawy smak uzyskamy, gdy cynamony dodamy do kurczaka z ryżem. Pycha.

Imbir

Imbir ma bardzo mocny zapach, który potrafi pobudzić najtwardsze kubki smakowe. Pomimo tego, imbir jest niezwykle uniwersalną przyprawą, przez co możemy dodawać go do potraw ostrych, jak i słodkich. Jest wręcz doskonały do sałatek owocowych. Mało tego, można również pić ze smakiem herbatę imbirową, która słynie ze swych zdrowotnych właściwości.

Kurkuma

Tańszym odpowiednikiem szafranu jest kurkuma, która jednak sprawdza się w kuchni równie dobrze. Nie tylko ma właściwości barwiące, ale jest również świetnym spalaczem tłuszczu, przez co powinny go dodawać do potraw osoby na diecie. Kurkuma ma bardzo przyjemny smak, ale w potrawach jest mało wyczuwalny, dlatego śmiało możemy dodać ją do większości z nich.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ