Zastosowanie mikrobiologii w branży spożywczej

0
292
Zastosowanie mikrobiologii w branży spożywczej

Mikrobiologia to bardzo obszerna dziedzina, która zajmuje się wszelkimi zagadnieniami związanymi z mikroorganizmami. Znajduje ona zastosowanie w wielu dziedzinach życia — na przykład, jeśli chodzi o badanie bezpieczeństwa oraz jakości żywności, która ma być dopuszczona do spożycia. Czym jest ta nauka i co oznacza dla nas w praktyce?

Mikrobiologia a żywność

Mikrobiologia to dział biologii, który kryje w sobie wiele dziedzin oraz zastosowań. Bez mikroorganizmów nie byłoby możliwe wytwarzanie wielu rodzajów żywności. Badania mikrobiologiczne w obszarze browarnictwa mają związek z oceną fermentacyjną drożdży browarniczych. Procesy fermentacyjne, które zachodzą z pomocą drobnoustrojów, mają wpływa na jakość oraz smak piwa. Mikrobiologia badania w tym obszarze pozwalają też uzyskać piwa bezglutenowe.

Jednym z ważniejszych aspektów w piekarstwie również są badania mikrobiologiczne. Wykorzystanie bakterii fermentacji mlekowej, drożdży oraz zakwasu pozwala uzyskać zarówno konwencjonalne pieczywo, jak i produkty bezglutenowe. To dzięki szczegółowym testom udaje się wzbogacić wyroby piekarnicze w niektóre deficytowe składniki odżywcze.

Probiotyki oraz prebiotyki są częścią jogurtów oraz bywają sprzedawane jako suplementy. Pozyskiwanie probiotycznych szczepów bakterii to właśnie zadanie dla mikrobiologów przemysłowych. Badania wykonywane przez laboratoria mikrobiologiczne pozwalają stworzyć preparaty probiotyczne wykorzystywane zarówno przez ludzi, jak i zwierzęta.

Bezpieczeństwo mikrobiologiczne

Dbanie o bezpieczeństwo mikrobiologiczne ważne jest w przemyśle spożywczym, kosmetycznym oraz jeśli chodzi o biodegradację. Dzięki testom możliwe jest uzyskanie trwałych oraz bezpiecznych produktów spożywczych, które wyróżniają się wysoką jakością. Istnieją specjalne naturalne dodatki do żywności pozwalające ograniczyć rozwój patogenów, które prowadzą do psucia się żywności. Badania prowadzone są również, jeśli chodzi o pakowanie produktów w zróżnicowanych atmosferach. Nierzadko nawet stosuje się takie nowatorskie metody jak suszenie mikrofalowe czy ozonowanie, aby ograniczyć wzrost drobnoustrojów w żywności – takich jak bakterie, grzyby czy pleśń. To właśnie w laboratoriach mikrobiologicznych ustala się okresy przydatności do spożycia danej żywności.

Bezpieczeństwo mikrobiologiczne jest również kluczową kwestią, jeśli chodzi o branżę kosmetyczną. Wytwarzane kosmetyki muszą być trwałe podczas okresu przydatności do spożycia oraz pozbawione chorobotwórczych drobnoustrojów. Wysokiej jakości kosmetyki posiadają składniki konserwujące naturalnego pochodzenia — na przykład roślinnego, które pozyskuje się z aktywnych biologicznie substancji.

[Głosów:0    Średnia:0/5]
PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykuł
Następny artykułDarmowe wizyty pielęgniarek
Redakcja DlaZdrowia24.pl
Pozytywnie nastawiona do życia weganka. Uwielbiam jazdę konną i długie wycieczki rowerowe.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ