Co powinno znaleźć się w diecie cukrzyka?

0
2823
Co powinno znaleźć się w diecie cukrzyka?

Dieta cukrzycowa powinna obejmować zasady zdrowego odżywiania. Układając jadłospis dla diabetyka, warto zwrócić uwagę na indeks glikemiczny produktów. Dzięki zbilansowanej diecie można m.in. uniknąć powikłań cukrzycy.

Jakie są cele diety cukrzycowej?

Posiłki diabetyków oprócz funkcji odżywczej powinny zapewnić normalizację stężenia cukru we krwi. Ważne, by w ciągu dnia nie wahał się zbyt często. Dieta cukrzycowa powinna być dostosowana do rodzaju choroby. W cukrzycy ciążowej celem jest regulacja poziomu glukozy. Chorzy na cukrzycę typu 1. układają posiłki przy uwzględnieniu godzin przyjmowania insuliny. Osoby cierpiące na cukrzycę typu 2. często cierpią na nadwagę bądź otyłość. Głównym celem ich diety jest kontrola ilości przyjmowanych kalorii i redukcja wagi.

Korzyści ze stosowania diety cukrzycowej

Stosowanie diety cukrzycowej pozwala unormować poziom cukru we krwi. Zmniejsza ilość tkanki tłuszczowej w organizmie. Prawidłowo skomponowane posiłki zdecydowanie obniżają ryzyko pojawienia się powikłań cukrzycy, np. chorób serca, układu krążenia, miażdżycy oraz hipoglikemii (obniżonego poziomu cukru).

Zbilansowana dieta podstawą żywienia w cukrzycy

Dietę cukrzycową należy ułożyć zgodnie z zasadami zdrowego żywienia obejmującymi:

  • jedzenie mniejszych posiłków dosyć często i w równych odstępach czasowych;
  • unikanie tłuszczów nasyconych w diecie;
  • zmniejszenie spożycia cukru (szczególnie cukrów prostych) i soli;
  • wzbogacenie diety w dużą ilość pokarmów pełnoziarnistych i zawierających duże ilości błonnika;
  • zwiększenie ilości ryb – źródła nienasyconych kwasów tłuszczowych, m.in. omega-3;
  • eliminacja produktów wysokoprzetworzonych;
  • układanie posiłków zawierających 30-35% tłuszczów, 40-50% węglowodanów i 20% białka, a także witaminy i składniki mineralne;
  • wybieranie pokarmów o niskim indeksie glikemicznym, który powoli zwiększa stężenie glukozy we krwi;
  • wprowadzenie do diety ziół regulujących poziom cukru, np. morwy białej;
  • wzbogacenie jadłospisu o superfoods, np. nasiona chia, jagody goji, spirulinę, które pozytywnie wpływają na zdrowie.
[Głosów:2    Średnia:3/5]