10 dodatków do żywności, których lepiej unikać

0
49
10 dodatków do żywności, których lepiej unikać

Marki proponują nam przeróżne rzeczy, od tych naprawdę zdrowych po te, które powinniśmy omijać szerokim łukiem. Ale czy w ogóle zwracacie uwagę na skład produktów, które wkładacie do koszyków w sklepach? Czy skrzętnie czytanie etykiety produktów? Przygotowaliśmy krótką ściągawkę.

Oto 10 dodatków do żywności, których naszych zdaniem lepiej unikać.

Należy zdać sobie sprawę, że wbrew pozorom nie wszystko jest takie zdrowe, jak producenci pewnych produktów próbują nam wtłoczyć do głów i sprzedać w postaci ślicznie brzmiących sloganów reklamowych.

Zastanów się zanim włożysz do koszyka produkty, które zawierają następujące dodatki do żywności:

  1. Acesulfan K, E 950 – zadaniem tej substancji słodzącej jest wzmocnienie smaku i zapachu produktów. Najczęściej znajdziemy ja w gumach do życia, a także w różnego rodzaju produktach przeznaczonych do higieny jamy ustnej. Jest groźna, ponieważ może powodować bóle głowy, wpływać na nadpobudliwość.
  2. Aspartam, E 951 – ta sztuczna substancja słodząca. Powszechnie używana w napojach gazowych i tych niskokalorycznych oraz w gumach i pastylkach do żucia, a także w wędlinach czy rybach. Uwaga – znaleźć można ją nawet w lekach! Nadmierne jej spożycie może wywołać biegunkę. Może nieodwracalnie uszkodzić nasz układ nerwowy. Mówi się o jego działaniu rakotwórczym.
  3. Azotyn sodu, E 250 – używany jako konserwant oraz stabilizator barwy produktów. Najczęściej stosowany w wyrobach mięsnych tj.: parówki, kiełbasy czy wędliny. W połączeniu z białkiem znajdującym się w naszym organizmie może mieć działanie rakotwórcze.
  4. Chlorek sodu – pełni rolę konserwantu i służy, aby wzmocnić smak. Jest jednym z podstawowych składników obecnej w niemal każdej kuchni – soli kuchennej. Znajdziemy go także w kostkach rosołowych, konserwach, a nawet w wędlinach. Kiedy stosujemy go w zbyt dużych ilościach może doprowadzić to do nadciśnienia krwi, a w efekcie przyczynić się do zawału serca. Ponadto ma wpływ na jakość naszej pamięci.
  5. Glutaminian sodu, E 621 – służy do wzmacniania smaku. Znajdziemy go najczęściej w kostkach rosołowych, przyprawach do zup czy gotowych zupach. W zbyt dużych ilościach powoduje zjawisko tzw. „sztucznego głodu”. Może powodować zawroty głowy, przyczyniać się do uczucia niepokoju czy nawet powstawania komórek nowotworowych.
  6. Karagen, E 407 – służy jako substancja zagęszczająca. Zazwyczaj spotkać go można w składzie serków homogenizowanych, mleka skondensowanego czy w jogurtach. Ma zastosowanie także jako środek żelujący. Może powodować guzy, owrzodzenia, a nawet nowotwory.
  7. Sacharyna, E 954 – to jeden z najbardziej popularnych środków słodzących. Znajduje się najczęściej w dietetycznych napojach bezalkoholowych, a także jako składnik niektórych preparatów farmaceutycznych. Może wpływać na bóle głowy, powodować biegunkę oraz podejrzewa się ją o właściwości rakotwórcze.
  8. Siarczany, E 220 – E 228 – to konserwanty, które zazwyczaj dodawane są do konserw, soków owocowych czy owoców kandyzowanych. Mogą przyczyniać się do bólów głowy, nudności i duszności.
  9. Syrop glukozowo-fruktozowy – stosuje się go jako substancję słodzącą. Stosowany najpowszechniej w słodyczach, lodach, galaretkach czy nawet w wódce. Produkuje w naszym organizmie tkankę tłuszczową. Może też m.in. powodować cukrzycę typu drugiego.
  10. Sztuczne barwniki, przede wszystkim takie jak: E 102, E 110, E 124, E 127, E 133, E 141, E 142, E 154 – najczęściej stosowane w słodyczach. Większość z nich może powodować raka, przyczyniają się też do nadpobudliwości czy różnego rodzaju zaburzeń u dzieci.
[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ