Wzrok to nasz podstawowy zmysł umożliwiający nam normalne funkcjonowanie, w tym orientację w przestrzeni i przemieszczanie się. Obecnie z problemami ze wzrokiem boryka się w Polsce połowa społeczeństwa! Najnowsze badania wskazują, że osłabienie wzroku, ma duży związek z naszą dietą. Co więc powinniśmy jeść, aby nasz wzrok funkcjonował w sposób prawidłowy? Na jakie składniki odżywcze powinniśmy szczególnie zwracać uwagę? Czego powinniśmy unikać?
Witaminy niezbędne dla dobrego wzroku
Witaminy to składniki odżywcze, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, w tym na nasz wzrok. Pierwszą z witamin, na którą powinniśmy zwrócić swoją uwagę jest witamina A, której niedobór może prowadzić do owrzodzenia i blizn rogówki, zespołu suchego oka, a także tak zwanej kurzej ślepoty czyli niedowidzenia o zmierzchu, które może być szczególnie niebezpieczne dla kierowców. Witamina A zawarta jest między innymi w warzywach i owocach takich jak szpinak, marchew czy szczaw, pomidory, brzoskwinie, śliwki, wiśnie. Witaminę A znajdziemy także w jajach, podrobach i niektórych gatunkach ryb.
Układając swoją dietę, bierzmy pod uwagę także produkty, zawierające witaminy z grupy B: kasze, ryby, ryż, jajka, twarogi, sery, pestki i nasiona różnego rodzaju, warzywa oraz owoce. Witaminy z grupy B łagodzą objawy związane ze zmęczeniem oczu, poprawiają ostrość widzenia i odpowiadają za prawidłowe działanie nerwu wzrokowego. Niedobór witaminy B1 w organizmie, może prowadzić do zaburzeń czynności narządu wzroku, zaś niedobór witaminy B2, może być przyczyną łzawienia oczu i obniżenia jakości naszego widzenia.
Kolejną, ważną w kontekście wzroku witaminą, jest witamina C. Wzmacnia ona ściany naczyń krwionośnych oczu; neutralizuje, powstające pod wpływem słońca, wolne rodniki; reguluje wytwarzanie łez; poprawia odżywienie soczewki. Występuje głównie w warzywach i owocach. Znajdziemy ją między innymi w cytrynie, grejpfrucie, porzeczkach, truskawkach, papryce, brokułach, kalafiorze, szpinaku, kapuście.
Nie zapominajmy także o witaminie E, która pełni istotną rolę, jeżeli chodzi o ochronę naszego wzroku. Wpływa ona na ostrość widzenia, a także zapobiega uszkodzeniu naczyń krwionośnych i opóźnia procesy starzenia. Witamina E znajduje się między innymi w produktach takich jak słonecznik, pestki dyni, migdały, orzechy laskowe, ziemne i włoskie, oleje roślinne, kapusta, pomidor, papryka, jabłka, jagody.
Przeczytaj więcej na temat odpowiedniej diety, wspierającej wzrok: http://dbamooczy.pl/wsparcie-wzroku/witaminy-na-oczy-i-wzrok/.
Inne składniki wspierające wzrok
Ogromną rolę dla prawidłowego funkcjonowania wzroku pełnią substancje takie jak luteina i zeaksantyna. Są to barwniki z grupy karotenoidów, występujące w produktach roślinnych. Ich główną funkcją jest ochrona oczu przed promieniowaniem UV i przed wolnymi rodnikami. Ich niedobór może prowadzić do chorób oczu takich jak np. zaćma, czy zwyrodnienie plamki żółtej, prowadzące do pogorszenia wzroku, a nawet jego całkowitej utraty. Luteina nie jest samodzielnie produkowana przez nasz organizm, a więc musi być dostarczana wraz z produktami spożywczymi, takimi jak np. szpinak, jarmuż, sałata, brokuły. Warto również wziąć pod uwagę suplementację preparatem zawierającym luteinę i zeaksantynę w przebadanej proporcji 5:1 jak Nutrof Total.