Aronia – jakie wartości ma sok z aronii

0
1947
Aronia

Ekstrakt z aronii warto być w domu przez cały rok. Owoce aronii są możne w witaminy i związki roślinne, jakie są korzystny wpływ na swoje zdrowie, pomagając być się przed chorobami, oraz tymi najgroźniejszymi: rakiem i miażdżycą. Sprawdź, jakie jeszcze wartości medyczne ma aronia i ekstrakt z aronii. Ekstrakt z aronii ma piękny kolor ciemnej, głębokiej czerwieni. Wartości lecznicze aronii są nie do przecenienia – to panaceum na choroby cywilizacyjne: nadciśnienie, miażdżycę, nowotwory i schorzenia oczu. Wydaje się go z jagód aronii czarnoowocowej (Aronia melanocarpa), krzewu, jakiemu bardzo się spodobał europejski klimat. Aronia wspaniale narasta i powoduje w Polsce – jesteśmy potentatem w uprawie tychże krzewów.

Przeciwutleniacze z aronii zabezpieczają przed rakiem

Dojrzałe jagody aronii czerwonoowocowej (Aronia melanocarpa) mają bogactwo witamin, minerałów i mikroelementów wykorzystywanych w środkach medycznych i suplementach kuracji. Aronia ma mnóstwo witaminy P. Witamina P to nic innego jak bioflawonoidy czyli substancje fitochemiczne będące w roślinach. Są toż barwniki, które nadają kolor szczególnie owocom. Pełnią natomiast dodatkowo funkcje ochronne – bronią rośliny przed bakteriami, wirusami i grzybami, a także przed negatywnym działaniem światła i inwazją insektów. Gdy zjadamy bioflawonoidy z produktami i warzywami, cieszą się do pracy i w naszym systemie. Działają jak witaminy i są cennymi przeciwutleniaczami. W aronii są z tej rodziny następujące elementy: flawonoidy – rutyna i kwercetyna, katechiny, antocyjany i leukocyjany. Drużyna bardzo dynamiczna i efektywna nie tylko w usuwaniu wolnych rodników.

Aronia - nalewki i inne przetwory na zdrowie

Oprócz bioflawonoidów aronia zawiera jeszcze witaminy: C, B2, B3, B9 (czyli kwas foliowy) oraz witaminę E. Bioflawonoidy usprawniają trawienie i funkcjonowanie witaminy C, która z kolei wpływa dobrze na funkcjonowanie różnego przeciwutleniacza – witaminy E. Brygada przeciwutleniaczy wspiera siły obronne organizmu w ochronie komórek przed wolnymi rodnikami, które potrafią skutkować zmiany degeneracyjne oraz przyczyniać się do tworzenia i wzrostu komórek rakowych. W aronii są także cenne makro- i mikroelementy: wapń, żelazo, miedź, molibden, mangan jod i bor, niezbędne do tego, żeby odpowiednio przebiegały rozmaite mechanizmy w organizmie.

Aronia na nadciśnienie i choroby oczu

Bioflawonoidy z aronii – przede wszystkim rutyna i antocyjany – działają bardzo korzystnie na naczynia krwionośne. Wzmacniają je, uelastyczniają, uszczelniają ich ściany i regulują przepuszczalność. Bioflawonoidy z aronii przyczyniają się do ograniczenia ciśnienia tętniczego krwi. Usprawniają także pracę najdrobniejszych naczynek krwionośnych, np. tych w oku i wokół mieszków włosowych. Opóźniają zatem postępowanie chorób oczu: jaskry, zaćmy oraz degeneracji plamki żółtej na siatkówce (AMD). Antocyjany regenerują rodopsynę -barwnik na siatkówce wpływający na jakość widzenia. Antocyjany ograniczają także utlenianie lipidów, obniżają stopień złego cholesterolu LDL, podwyższają natomiast odpowiedni cholesterol HDL.

[Głosów:1    Średnia:1/5]