Szacuje się, że co czwarta kobieta w ciąży choruje na cukrzycę. Jej główną przyczyną są uwarunkowania genetyczne oraz tryb życia przyszłej mamy. Czynniki, które zwiększają ryzyko zachorowania, to nadciśnienie, nadwaga oraz niewłaściwa dieta. Kobieta chora na cukrzycę ciążową, często oddaje mocz, czuje suchość w ustach oraz jest ciągle senna. O ciążowej cukrzycy mówimy wtedy, kiedy glikemia na czczo wynosi ponad 126 mg/dl. Z tego powodu tak ważna jest zdrowa dieta, która może zapobiec zachorowaniu, a ponadto ma pozytywny wpływ na płód. Przygotowaliśmy krótki poradnik, z którego dowiedzieć się można, jakie składniki należy wykluczyć z diety w cukrzycy.
Dieta przy cukrzycy ciążowej
Nie od dziś wiadomo, że to, co ląduje na naszym talerzu, ma ogromny wpływ na nasze zdrowie oraz sylwetkę. Nie inaczej jest w przypadku kobiet ciężarnych, które szczególnie powinny zwracać uwagę na jakość oraz ilość spożywanego jedzenia. Szczegółowe informacje na temat tego, jakie są przyczyny cukrzycy ciążowej, objawy i jak powinno się ją leczyć, znajdują się w artykule na portalu Diabetyk24, który poświęcony jest żywieniu i radzeniu sobie z cukrzycą.
Najogólniej rzecz ujmując, przyszła mama powinna stawiać na zdrowe i odżywcze produkty, które dodadzą jej siły i energii na cały dzień. Bardzo ważna jest regularność posiłków, która zapobiega podjadaniu, które z kolei często prowadzi do tycia. Rekomenduje się, żeby przyszła mama spożywała 3 główne posiłki i dwa mniejsze. Mitem jest, że mama powinna jeść za dwóch, by dziecko otrzymywało niezbędne składniki odżywcze. Dieta, której podstawę stanowią zdrowe produkty, wpływa pozytywnie na rozwój płodu. Obecnie w Internecie jest wiele przepisów w diecie cukrzycowej, z których korzystanie urozmaica codzienne menu diabetyczki.
Co jeść w cukrzycy ciążowej?
Dieta podczas cukrzycy ciążowej nie różni się wcale od diety innych diabetyków. Rozkład makroskładników w diecie diabetyczki powinien kształtować się następująco:
- Węglowodany ok. 50%, jednak wybierać powinno się te o niskim indeksie glikemicznym,
- Białko 30%,
- Tłuszcz 20-30%, przy czym tłuszcze nasycone nie powinny stanowić więcej niż 10%.
Posiłki kobiety, która choruje na cukrzycę ciążową, powinny być urozmaicone, by dostarczać wszystkich składników mineralnych oraz witamin. Przyszła mama powinna stawiać na dania bazujące na warzywach, pełnowartościowym białku i zdrowych tłuszczach roślinnych. Warto wybierać produkty pełnoziarniste, które mają znacznie niższy indeks od produktów z białej mąki. Mięsa nie powinny być smażone w głębokim tłuszczu, a przygotowywane inną metodą, na przykład gotowane na parze lub pieczone.
W diecie nie powinno także zabraknąć nabiału, najlepiej o niskiej zawartości tłuszczu. Wybierać należy owoce o niskiej zawartości cukru, na przykład jabłka, maliny, grejpfruty czy mandarynki. By ugasić pragnienie, diabetyczka powinna sięgać po wodę niegazowaną lub wodę z dodatkiem cytryny. Raz na jakiś czas można napić się soku, jednak najlepiej rozcieńczyć go z wodą. Każda przyszła matka, która mierzy się z cukrzycą ciążową, powinna przestudiować artykuły na portalu dedykowanym diabetykom Diabetyk24.
Produkty zakazane w cukrzycy ciążowej
Każda dbająca o swoje zdrowie przyszła matka chce, by w jej jadłospisie były jak najzdrowsze produkty. Z tego powodu pierwszą rzeczą, jaką należy wykluczyć z menu, powinny być przetworzone produkty, takie jak dania gotowe. Ograniczyć należy także uwielbiane przez wszystkich słodkie przekąski, które oprócz tego, że mają wiele kalorii, nie dostarczają żadnych wartościowych składników. Kolejną grupą produktów zakazanych są tłuste mięsa, pełnotłuste produkty nabiałowe, takie jak sery topione czy sery pleśniowe. W jadłospisie diabetyczki nie ma miejsca także na produkty z pszennej mąki, owoce o wysokim indeksie glikemicznym oraz słodzone napoje.