Zielona herbata swoją popularność zawdzięcza nie tylko niepowtarzalnemu smakowi, ale również właściwościom, jakie posiada. Największym zainteresowaniem cieszy się oczywiście na Dalekim Wschodzie, ale nie jest to zaskakujące, biorąc pod uwagę, że to właśnie stamtąd pochodzi.
Składniki zielonych herbat
Istnieje wiele odmian zielonej herbaty, a co za tym idzie, różnią się one smakiem, jak również mogą posiadać nieco inne substancje. Ale łączy je jedno: pozytywny wpływ na ludzki organizm.
W zielonej herbacie można znaleźć między innymi takie witaminy jak B, C, E i K. Jest bogata w aminokwasy, garbniki, polifenole, katechiny, a także wapń, cynk, fluor, mangan i miedź, które są niezbędne człowiekowi do prawidłowego funkcjonowania. Nie należy również zapominać o tym, że zielona herbata posiada właściwości pobudzające, co zawdzięcza teinie – tej samej substancji, która w kawie występuje pod nazwą kofeiny.
Jak wpływa zielona herbata na człowieka?
Herbaty zielone spożywane regularnie mogą pozytywnie wpłynąć na organizm. Udowodniono, że przyczyniają się do poprawy wyglądu cery, zwłaszcza w przypadku trądziku. Zapobiegają także procesom starzenia się, ponieważ wspomagają usuwanie wolnych rodników. Dzięki temu mogą wykazywać działanie przeciwnowotworowe.
Zielona herbata korzystnie wpływa na poprawę zdrowia psychicznego w przypadku osób cierpiących na depresję. Poprawia pamięć i może zapobiec demencji starczej. Jest idealna dla osób, które mają problem z dziąsłami bądź cierpią na parodontozę. Dzięki swoim właściwościom zapobiega tworzeniu się zakrzepów i miażdżycy, a także może zmniejszyć problemy z nadciśnieniem.
Nie jest również tajemnicą, że zielona herbata może pomóc w zrzuceniu zbędnych kilogramów, zwłaszcza wówczas, kiedy jest regularnie stosowana. Wpływa bowiem na przyspieszenie metabolizmu i zapobiega ona tworzeniu cellulitu.
Jak pić zieloną herbatę?
Zieloną herbatę należy parzyć w wodzie o temperaturze od 70 do 80 stopni Celsjusza, dzięki czemu zachowa wszystkie swoje właściwości. W ten sposób nie zostaną zniszczone w niej żadne witaminy.
Czas parzenia powinien wynosić od dwóch do trzech minut, jeśli chcemy uzyskać najbardziej pobudzające właściwości. Taki okres zapewni też najprzyjemniejszy, łagodny smak.
Jeżeli zdecydujemy się na dłuższe parzenie, herbata będzie miała słabsze właściwości pobudzające, a jej smak stanie się bardziej gorzki. Po naprawdę długim czasie zyska działanie uspokajające.
Warto także zauważyć, że zieloną herbatę należy pić z ceramicznych, szklanych bądź porcelanowych naczyń. Nie wpływają one na zmianę smaku herbaty, tak jak mogłoby się zdarzyć w przypadku naczyń wykonanych z innych materiałów, w tym metalu i plastiku.
Jak przechowywać herbatę?
Należy pamiętać, aby swoją herbatę przechowywać w szczelnie zamykanym pojemniku, tak, aby jej aromat nie mógł wietrzeć. Równie istotne jest, by stała w zacienionym i suchym miejscu, dzięki czemu nie straci żadnych ze swoich właściwości: czy to smakowych, czy odżywczych.