Jak wykryć różne nietolerancje pokarmowe?

0
1860
Jak wykryć różne nietolerancje pokarmowe?

Nietolerancje są częstym źródłem dolegliwości pokarmowych. Wykrycie, jaki dokładnie problem nas dotyka, wymaga wykonania odpowiednich testów diagnostycznych, gdyż bardzo rzadko możliwe jest powiązanie objawów z jakimś konkretnym pokarmem.

Jak wykryć wrodzoną nietolerancję glutenu – celiakię?

Celiakia to powszechna choroba genetyczna, która wiąże się ze stałą nietolerancją glutenu. Choroba ta rozwija się u osób posiadających odpowiednie warianty genów. Objawy wyzwalane są przez procesy autoimmunologiczne – organizm przy kontakcie z glutenem wytwarza specjalne autoprzeciwciała, które powodują zniszczenie tkanek organizmu, a przede wszystkim błony śluzowej jelita cienkiego. To skutkuje rozwojem objawów.

Najczęściej pierwsze objawy celiakii ujawniają się jeszcze w dzieciństwie, jednak nie celiakia może pojawić się w każdym momencie życia – komentuje mgr Katarzyna Startek, dietetyk platformy diagnostycznej Zdrowegeny.pl. – U osób z celiakią rozwija się niedożywienie związane z pogorszonym wchłanianiem składników odżywczych. Dość często występuje anemia, ciągłe odczuwanie zmęczenia, migreny, stany depresyjne, a także różnorodne dolegliwości pokarmowe.

Diagnostyka celiakii składa się z badania genetycznego, pomiaru typowych autoprzeciwciał oraz oceny wycinka jelita cienkiego. Dopiero wykonanie wszystkich tych trzech badań pozwala na postawienie konkretnej diagnozy celiakii oraz stałe wykluczenie glutenu, co jest konieczne, aby odwrócić zmiany spowodowane chorobą.

Jak wykryć nietolerancję laktozy?

Nietolerancja laktozy jest problemem dotykającym niemal co trzeciego Polaka. Zaburzenie to może mieć podłoże genetyczne, ale nie jest tak zawsze. Osoby z nietolerancją laktozy wytwarzają zbyt małą ilość enzymu, który umożliwia trawienie laktozy z przetworów mlecznych. Niestrawiona laktoza jest fermentowana w jelitach, co powoduje gwałtowne pojawienie się wzdęć, gazów oraz biegunki.

Nietolerancję laktozy można wykryć za pomocą kilku różnych badań, wśród których najpopularniejszymi są test wodorowy i badanie genetyczne. Pierwszy z nich wskazuje przede wszystkim na objawową nietolerancję laktozy, test genetyczny na nietolerancję laktozy natomiast mówi o zapisanej w genach predyspozycji do rozwinięcia nietolerancji w wieku dorosłym. Wykrycie genetycznej nietolerancji laktozy daje dodatkowo informację, że nadwrażliwość ta najprawdopodobniej wystąpi również u potomstwa.

Jak wykryć IgG-zależną nietolerancję pokarmową?

Nietolerancja zależna od przeciwciał IgG różni się znacznie od wcześniej wymienionych nietolerancji. W tym przypadku przyczyną jest nadwrażliwość układu odpornościowego, który zaczyna uznawać spożywane pokarmy za groźne patogeny i wytwarza przeciwciała IgG, aby je zwalczyć. Do tego dołącza stan zapalny, który jest źródłem nieprzyjemnych objawów o charakterze przewlekłym i niespecyficznym. Wśród nich mogą być bóle stawów, mięśni, migreny, uczucie ciągłego zmęczenia, a także częste wzdęcia czy bóle brzucha.

Testy na IgG-zależne nietolerancje pokarmowe opierają się na analizie poziomu przeciwciał IgG skierowanych na konkretne alergeny pokarmowe. W ten sposób można poznać, które dokładnie produkty powodują nasilenie objawów – wówczas konieczne jest ich usunięcie z diety na kilka miesięcy.

[Głosów:3    Średnia:4.7/5]