Dlaczego kwas alfa-liponowy jest dobry dla diabetyków?

0
48

Kwas alfa-liponowy jest substancją, której zażywanie zalecane jest Polskie Towarzystwo Diabetologiczne. Polecany jest nie tylko ze względu na zmniejszanie poziomu cukru we krwi, ale przede wszystkim na działanie antyoksydacyjne. Diabetycy bowiem, szczególnie narażeni są na wpływ rodników. Czym dokładnie jest kwas alfa-liponowy? Dlaczego zalecany jest diabetykom? Jakiej dawki nie należy przekraczać?

Kwas alfa-liponowy – podstawowe informacje

Kwas alfa-liponowy przez chemików określany mianem kwasu tiooktanowego. Pod względem naukowym zalicza się go do nasyconych kwasów tłuszczowych. Przez swoje właściwości, bardzo długo zaliczany był do witamin. Jednak jego głównym wyróżnikiem jest sposób dostarczania. Witaminy bowiem przyjmowane są z zewnątrz, podczas gdy kwas alfa-liponowy może być wytwarzany przez organizm (w niewielkich ilościach). Jako jeden z nielicznych antyoksydantów rozpuszcza się zarówno w tłuszczach, jak i wodzie. Dzięki czemu wykazuje działanie przeciwutleniające. Stosuje się go głównie podczas leczenia:

  • cukrzycy,
  • miażdżycy,
  • chorób wątroby.

Co więcej powszechnie uważa się, że spowalnia procesy starzenia. Jest on chętnie zażywany przez sportowców, głównie ze względu na poprawę pracy serca oraz zdolności wysiłkowych.

Kwas alfa-liponowy a cukrzyca

Jednym z najczęściej pojawiających sie haseł w Internecie jest: kwas alfa-liponowy lek na cukrzycę. Wiele badań potwierdziło, że substancja ta odpowiada za regulację poziomu glukozy we krwi, a także za spowalnianie rozwoju skutków tej choroby. Działanie kwasu tiooktanowego polega w dużej mierze na obniżanie stężenia cukru, a także na wzmacnianiu insulinowrażliwości. Substancja ta uczestnicy w procesach metabolicznych, ułatwiając komórkom wykorzystywanie energii z pożywienia, przez mniej glukozy trafia do krwi. Aby zwiększyć skuteczność, warto zastanowić się nad całościową zmianą diety. W sklepie https://diabetyk24.pl/  odnaleźć można wiele, wysokiej jakości produktów przeznaczonych dla diabetyków. Wspomogą one działanie medykamentów przyjmowanych na co dzień. Niewiele osób wie, że kwas alfa-liponowy niweluje wytwarzanie rodników, a także reguluje te, które już powstały. W wielu przypadkach rodniki są wynikiem cukrzycy, jednak powstają one w wyniku oddziaływania innych czynników, taki jak:

  • palenie papierosów,
  • stres,
  • zanieczyszczone powietrze,
  • długotrwałe opalanie się.

Wśród innych zalet kwasu wyróżnia się m.in. zwiększanie efektywności witamin C i E oraz ochrona przed zatruciem.

Neuropatia cukrzycowa – leczenie

Neuropatia cukrzycowa jest chorobą, która niekorzystnie wpływa na obwodowy układ nerwowy, a powstaje w wyniku cukrzycy. Diagnozuje się ją średnio u co 3 pacjenta. Osobom cierpiącym na tego rodzaju schorzenie zaleca się zażywanie kwasu alfa-liponowego, aby móc zwiększyć działanie przeciwutleniające. Wytwarzania przez organizm dawka jest skuteczna na poziomie metabolicznym, jednak do procesu antyoksydacyjnego potrzeba go znacznie więcej.

Dawkowanie kwasu alfa-liponowego

Na forach internetowych internetowych obok hasła: kwas alfa-liponowy a cukrzyca, często pojawiają się pytania o jego dawkowanie. Według Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego profilaktycznie kwas alfa-liponowy można zażywać w formie tabletek. W wypadku leczenia, po konsultacji z lekarzem, w formie wlewów. W formie kapsułek należy przyjmować 600mg na dobę do godziny przed posiłkiem lub 2 godziny po. Terapia wlewami trwa około 3 tygodni. W wypadku jakichkolwiek wątpliwości należy niezwłocznie skonsultować się z lekarzem prowadzącym, diabetologiem lub farmaceutą.

[Głosów:0    Średnia:0/5]