Jest tak mnóstwo innych egzotycznych owoców, jest na przykład karambola, liczi, kumkwat, rambutan, persymona, passiflora, pomelo. Należy przyznać szczerze, iż firmy te tak niezwykle działają na swoją wyobraźnię. Jak potrafią być stosowane te właśnie egzotyczne owoce, jakie wartości odżywcze, lub tez zdrowotne mają? Jeśli widzimy je na straganach, lub także w sklepach, to zwykle niezwykle one ciekawią, bo są po prostu nietypowe oraz niespotykane. Czasem ludzie chcą je nabyć, jednak zastanawiają się, do czego będą pasować, jak je przyrządzić.
Owoce egzotyczne: persymona (sharon, kaka)
Gdy patrzymy na te owoce, jakie są kolor pomarańczowy, naszym pierwszym skojarzeniem są pomidory, są one gładką i błyszczącą skórkę, jaka jest dobra, a również wielki i suchy, zielony kielich kwiatowy. Miąższ persymony swoją konsystencją, może przypominać galaretkę oraz jest właściwie niezwykle dobry oraz słodki. Niezwykle dobrze sprawdzi się, właśnie jako galaretka, jak także sos, lub również sorbet.
Owoce egzotyczne: karambola
Ten egzotyczny owoc jest podłużny i karbowany. Pokrywa go żółtozielona, cienka skórka, jaka jest dobra. Pod skórką, odnajdziemy miąższ, który może dać się przezroczysty, i w nim odnajdziemy parę małych pestek, które też są jadalne. Jest on bardzo soczysty, a jego smak jest słodko – kwaśny. W przekroju poprzecznym owoc ma kształt gwiazdy.
Niejednokrotnie owoc tenże jadany jest na surowo. Gwiazdki, można jako dekoracje dodawać do sałatek, deserów, potraw mięsnych i rybnych.
Owoce egzotyczne: granat
Owoc tenże pokrywa twarda łupina, która ma kolor purpurowy, fioletowy, jak i zdarzyć się może brązowy. W środku granatu, odnajdziemy mnóstwo galaretowatych kuleczek, które mają jadalne białe pestki. Można je spożywać surowe, warto przekroić wzdłuż i spożywać go łyżeczką. Wyciąg granatu jest tak pyszny, jest lekki oraz bardzo łatwo zaspokoi pragnienie. Można nim zamienić wyciąg z cytryny. Warto zdecydować się na granaty ciężkie, jakie są jednakowy kolor. W granatach odnajdziemy kwasy organiczne, żelazo, wapń, potas, fosfor, witaminę C.
Owoce egzotyczne: marakuja (passiflora)
Te egzotyczne owoce są młode oraz okrągłe, niezwykle powszechnie określa się je męczenniką jadalną. Miąższ marakui, jest kleisty oraz galaretowaty, ma kolor pomarańczowy czy fioletowy. W marakui znajduje się wiele pestek jadalnych, które są jednakże niezwykle powszechnie wyrzucane. Marakuja perfekcyjne sprawdzi się, jako wyciąg, jak także dodawać ją można, do innych koktajli, lodów, jogurtu i innych deserów mlecznych.
Owoce egzotyczne: mango
Jest parę odmian mango oraz dzielą się one wielkością i kolorem. Można spotkać mango, które ważą więcej, aniżeli 1 kilogram, jednakże zdecydowanie najodpowiedniejsze są te, które ważą 30 – 50 dag. Niejednokrotnie są wydłużone oraz trochę spłaszczone, mają małą oraz gładką, jednak twardą skórkę, którą, pomimo iż jest dobra, zazwyczaj się wyrzuca.
Owoce egzotyczne: papaja
Jakie są owoce papaji? Ich stan jest owalny, zwykle są one tak niezwykle niewielkie, bo wazą blisko 20 – 30 dag, jednak czasem odnaleźć można takie, które ważą 6 kg. Papaja zawiera cukier, wielkie dawki witaminy C oraz beta-karoten.