Smaki Orientu – czy znasz te produkty i ich niesamowite właściwości?

0
1257
Smaki Orientu

Kuchnie krajów Orientu mają przed Polakami coraz mniej tajemnic. Ich bogactwo nadal jednak kryje wiele sekretów, wśród których można znaleźć warzywa i owoce o naprawdę fascynujących właściwościach. Fani eksperymentów w kuchni oraz zdrowego odżywiania zdecydowanie powinni dać szansę orientalnym przysmakom. Na które produkty warto zatem zwrócić uwagę już teraz?

Tamarynd – cenne źródło witamin i minerałów

Pochodzący z Indii tamarynd przypomina duże strąki grochu, w których kryje słodko-kwaśny owoc o bardzo ciekawych właściwościach. Bogaty w błonnik tamarynd pomaga w regulacji pracy układu pokarmowego i sprzyja odchudzaniu. Ponadto zawiera duże ilości cennych witamin i minerałów m.in. witaminy A, żelaza i potasu. Kuchnia orientalna i azjatycka wykorzystuje tamarynd przede wszystkim jako przyprawę, która nadaje daniom charakterystyczny słodko-pikantny smak. Fani tego typu potraw z całą pewnością powinni zaopatrzyć swoją kuchnię w pastę tamaryndową czy też sos chili z tamaryndem.

Grzyby Shiitake – sekret długowieczności

W krajach Dalekiego Wschodu ta odmiana grzybów jest znana w medycynie i gastronomii od setek lat. Japończycy leczą przy pomocy grzybów shiitake wiele chorób i dolegliwości m.in. przeziębienie, nadciśnienie, problemy z sercem czy też otyłość. Ponadto hodowane na martwych kłodach drzew grzyby spowalniają procesy starzenia oraz wykazują działanie przeciwnowotworowe. Swoje prozdrowotne właściwości zawdzięczają znajdującym się w nich witaminom i minerałów, wśród których znajdują się ważne dla kości witamina D, fosfor oraz wapń. Zdecydowanie warto włączyć do swojej diety te popularne, mięsiste grzybki o intensywnym, niepowtarzalnym smaku.

Durian – owoc pełen sprzeczności

Orientalny durian ma tak wielu zwolenników, jak i przeciwników. Jego zapach jest uznawany za jeden z najbardziej charakterystycznych na świecie – można poczuć go z odległości wielu metrów. Kolczasty owoc wielkości arbuza jest dostępny w sklepie Kuchnie Orientu m.in. w formie cukierków. Warto przełamać swoje lęki i skosztować egzotycznego przysmaku, zwłaszcza że durian jest uznawany przez Azjatów za najpyszniejszy owoc świata. Jego ogromną zaletą jest także bogactwo ważnych witamin i minerałów np. witaminy C, kwasu foliowego oraz żelaza.

Chlebowiec – alternatywa dla mięsa

Wiele osób kojarzy ten owoc pod angielską nazwą jackfruit. Owoc drzewa chlebowego od dobrych kilku lata jest prawdziwym hitem wśród wegetarian oraz wegan, zwłaszcza tych tęskniących nieco za mięsem. Chlebowiec przypomina smakiem drób i ze względu na wysoką zawartość białka może z powodzeniem zastąpić mięso. Popularny w Indiach owoc zawiera ponadto znaczne ilości skrobi, błonnika, witamin i minerałów. Nie spożywa się go raczej na surowo, dlatego w sklepach jest dostępny przede wszystkim w puszkach. Nie bez znaczenia jest także fakt, że chlebowiec jest uznawany za największy owoc świata.

[Głosów:0    Średnia:0/5]
PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułZdrowe posiłki z dostawą
Następny artykuł
Redakcja DlaZdrowia24.pl

Pozytywnie nastawiona do życia weganka. Uwielbiam jazdę konną i długie wycieczki rowerowe.