Jak alkohol wpływa na zęby?

0
1049
Jak alkohol wpływa na zęby

Zęby to bardzo ważny organ ludzkiego ciała. Dzięki nim możliwe jest gryzienie i przyjmowanie różnego rodzaju pokarmów, rozdrabnianie go, jak również chwytanie czy ochrona jamy ustnej. Zdrowe, ładne i lśniące zęby stanowią również pozytywny aspekt wizualny. Dodają uroku każdej twarzy i osobie. Czy warto dbać o uzębienie? Co można wpłynąć na zły stan zdrowia i kondycji tych elementów? Jak alkohol wpływa na zęby?

Zęby, choć dla wielu wydaje się być elementem twarzy, który posiada niewielkie znaczenie, w rzeczywistość odgrywa niezwykłą funkcję. Zaburzenia związane z uzębieniem mogą wywołać wiele nieprzyjemnych, trwałych i zagrażających zdrowiu i życiu skutków. Jak zatem zadać o jamę ustną?

Główną i podstawową czynnością jest wyrobienie nawyku higieny i pielęgnacji buzi. Jest to najważniejsze działania, dzięki któremu możliwe jest utrzymanie zdrowego uśmiechu. Najważniejsze podczas dobowej pielęgnacji jest odpowiednie szczotkowanie i czyszczenie jamy ustnej. Warto podczas czynności tej stosować polecane i cenione środki i preparaty higieniczne oraz wykonywać prawidłowe ruchy. Płukać jamę ustną płukanką czy nitkować szczeliny między zębowe. Warto także pamiętać, że dobry dentysta i ortodonta pomoże w wyleczeniu zębów i dziąseł. Tak więc regularne wizyty stomatologiczne powinny być wpisane w kalendarz każdego człowieka.

Jak uchronić się przed zniszczeniem zębów?

Wśród wielu aspektów, które sprzyjają niszczeniu struktury zęba są m.in. picie dużej ilości kawy, herbaty, słodkości, cukru czy palenie papierosów. Jednym z głównych czynników, które mogą doprowadzić do zaburzeń w obrębie jamy ustnej jest nadmierne spożywanie alkoholu.

Wpływ alkoholu na zęby jest bardzo wielki. Picie może doprowadzić przede wszystkim do:

– obniżenia produkcji śliny co w konsekwencji negatywnie wpływa na ochronę zębów i innych elementów znajdujących się w buzi i przełyku, brak naturalnego oczyszczania zębów,
– wspomagania rozwoju i namnażania się bakterii,
– samoistnego niszczenia istniejących, ważnych i potrzebny organizmowi, patogenów,
– demineralizacji szkliwa,
– częstego powstawania różnego rodzaju infekcji i chorób jamy ustnej,
– tworzenie się próchnicy na zębach – w szczególności po spożywaniu dużej ilości słodkich napojów – likierów, drinków czy nalewek,
– zawarte w alkoholu kwasu powodują również tworzenie się różnego rodzaju ubytków, a także wypłukiwania ważnych elementów mineralnych takich jak potas, żelazo czy magnez,
– częstej erozji szkliwa i obniżenia kwaśnego środowiska jamy ustnej.

[Głosów:1    Średnia:5/5]