Oleje naturalne w kuchni

0
1471
Oleje naturalne w kuchni

W diecie człowieka nie może zabraknąć tłuszczy. Są one niezbędne do tego aby organizm funkcjonował prawidłowo. Są składnikiem budulcowym tkanek, bez nich nie można również w odpowiedni sposób przyswajać witamin. Ich źródłem na co dzień mogą być między innymi oleje pochodzenia naturalnego, które bez wątpienia warto posiadać w swojej kuchni.

Wśród godnych polecenia olejów, znajduje się między innymi olej z czarnuszki, który coraz częściej wykorzystywany jest właśnie w kuchni. W składzie tego oleju znajdują się między innymi wielonienasycone kwasy tłuszczowe, olejki eteryczne, wapń, potas, cynk oraz żelazo. Poza tym jest on również źródłem witaminy A, D oraz E. Olej z czarnuszki można dodawać między innymi do różnych sałatek. Ma on dość intensywny smak, dzięki czemu podkręca ich aromat.

W swojej kuchni warto również bez wątpienia posiadać olej sezamowy. Korzysta się z niego głównie do przygotowywania potraw kuchni azjatyckiej. Zawiera on nienasycone kwasy tłuszczowe, fitosterole oraz mnóstwo drogocennych witamin takich jak: witaminy z grupy B, witamina K i E. Ponadto znajdziemy w nim również minerały takie jak żelazo, magnez, potas, wapń.

Najpopularniejszym olejem wykorzystywanym w kuchni, jest oczywiście olej rzepakowy. On również posiada bardzo bogaty skład. Jego masowa produkcja jednak sprawia, iż nie każdy olej jest tak samo wysokiej jakości. Dlatego kupując go warto zwrócić uwagę na to, czy pochodzi on z upraw ekologicznych. Jest bogaty w witaminę E oraz K.

Kolejny popularny olej, to oczywiście olej słonecznikowy. Zawiera podobnie jak i wyżej wymienione oleje nienasycone kwasy tłuszczowe. Poza tym jest źródłem prowitamin, witaminy E i K, karotenoidów oraz flawonoidów.

Cennym olejem na kuchennej półce, może stać się również bez wątpienia olej z pestek dyni. Zawiera on NNKT oraz wiele drogocennych witamin. Wymienić można witaminę A, E, C oraz witaminy z grupy B. Poza tym znaleźć w nim możemy także jod, potas, cynk, fluor oraz beta – karoten.

Warto zatem nie ograniczać się w wyborze olejów do kuchni, a korzystać w pełni z ich bogactwa.

[Głosów:0    Średnia:0/5]