W programach dotyczących zdrowego odżywiania wiele mówi się o probiotykach. Są one niezbędne do utrzymania prawidłowej flory jelitowej. Znajdują się w fermentowanych produktach (kapuście kiszonej, zakwasie buraczanym czy naturalnych jogurtach), ale również w preparatach aptecznych. Poprawa trawienia, wchłaniania oraz stanu systemu immunologicznego – to najważniejsze argumenty, przemawiające za przyjmowaniem probiotyków. Kiedy warto po nie sięgnąć i jakie jeszcze korzyści wiążą się z ich zażywaniem?
Czym są probiotyki?
Probiotyki to szczególne bakterie szczepów i grzybów, które mają za zadanie uszczelnić ściany jelita. Współpracują z układem odpornościowym i wspierają go przed zachorowaniami na przeziębienie i grypę. Bakterie probiotyczne wydzielają naturalne antybiotyki, pozwalając szybciej uporać się z infekcją, jeśli już do niej dojdzie. Działają miejscowo, dzięki czemu nie uszkadzają wątroby ani nerek oraz są całkowicie bezpieczne dla organizmu. Probiotyki warto stosować zwłaszcza w okresach obniżonej odporności – po przebytej antybiotykoterapii, w okresach stosowania antykoncepcji hormonalnej czy na przełomie jesieni i zimy. Są również cenne jako wsparcie w okresach napięcia i stresu. Więcej informacji na ten temat można znaleźć na stronie https://wybieramprobiotyk.pl/2019/05/16/probiotyki-leki-czy-suplementy/.
Naturalne probiotyki. W jakich produktach można je znaleźć?
Do naturalnych probiotyków zaliczają się kiszonki (kapustę, ogórki kiszone), ale też naturalne jogurty i kefiry (najlepiej domowej roboty), zawierające żywe kultury bakterii. Zakwas z buraków czy kimchi również ma w sobie wiele bakterii probiotycznych. Według definicji WHO, probiotyki to ściśle określone szczepy bakterii, które wykazują właściwości prozdrowotne. Lekarze zdecydowanie zalecają włączanie ich do codziennej diety, o ile produkty te nie wywołują niepożądanych działań ze strony układu pokarmowego. W wielu przypadkach szczepy bakterii znajdujące się w naturalnych probiotykach nie wykazują jednak zdolności do przeżywania w organizmie ludzkim (są niwelowane przez żółć) i nie docierają do jelita grubego, a więc są niezbyt skuteczne. Dlatego też powstały apteczne preparaty probiotyczne.
Probiotyki apteczne
W aptekach można dostać preparaty, które zawierają miliony szczepów bakterii probiotycznych. Wzbogacenie nimi własnej flory jelitowej pomaga wzmacniać odporność organizmu. Do najważniejszych korzyści płynących z przyjmowania probiotyków należy:
- uszczelnienie ściany jelita,
- poprawa układu immunologicznego,
- ograniczenie ryzyka alergii,
- niwelowanie infekcji intymnych.