Ziemniaki od lat cieszą się popularnością na naszych stołach. Najczęściej pojawiają się jako dodatek do obiadu, jednak na tym nie kończy się ich kulinarny potencjał. Oto kilka pomysłów, dzięki którym przygotujemy apetyczne i ciekawe dania z ziemniaków, które zaskoczą domowników.
Ziemniaki smakują rewelacyjnie podane jedynie z natką pietruszki lub przyprawami (np. pieprzem, rozmarynem bądź bazylią), doskonale komponują się też niemal ze wszystkimi warzywami, grzybami oraz mięsem. Na ich bazie można stworzyć zarówno proste dania tradycyjnej kuchni polskiej, jak i wykreować bardziej orientalne smaki np. indyjskie curry. Dania z ziemniaków są niezwykle apetyczne, warto jednak pamiętać, że ziemniak ziemniakowi nierówny i o ostatecznym sukcesie decyduje rodzaj warzywa: A (najtwardsze, zawierające małą ilość skrobi, łatwe do krojenia w paski i kostki), B (bardziej bogate w skrobię, mniej wilgotne) lub C (zawierające najwięcej skrobi, sypkie i mączyste).
Smakowite zapiekanki
W chłodniejsze dni chętniej jadamy dania sycące i treściwe, a właśnie taką potrawą jest zapiekanka z ziemniaków. Miłośników prostej, rustykalnej kuchni zachwycą zapiekanki ziemniaczane, np. przyrządzane z boczkiem, kwaśną śmietaną i cebulą. Boczek można zastąpić innym mięsem: kiełbasą, szynką, kabanosami, a nawet piersią kurczaka lub łososiem, dzięki czemu potrawa może być przyrządzana w wielu wersjach. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować także zapiekanki w wariancie bezmięsnym, z warzywami, np. brokułami i cukinią albo pieczarkami – smak drugiej z nich doskonale podkreśli np. Bulion grzybowy z borowikami WINIARY.
W zapiekankach najlepiej sprawdzają się ziemniaki typu A. Do wykonania zapiekanki najlepiej używać ziemniaków ugotowanych lub zapieczonych, co znacznie skróci czas przygotowania dania. Jak długo trzymać potrawę w piekarniku? Od 40 minut w przypadku zapiekanki z surowych warzyw, do nawet 90, jeśli potrawa zawiera mięso. Zapiekanka doskonale wpisuje się w modną ideę zero waste, można ją bowiem wykonać z pozostałości po wcześniejszych posiłkach np. niezjedzonego puree ziemniaczanego lub resztek warzyw.
Apetyczne placki
Placki ziemniaczane to jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań kuchni polskiej. Można przyrządzać je w tradycyjny sposób lub wyjść poza utarty schemat, proponując domownikom placki z dodatkiem cukinii, marchewki, dyni, a nawet kiszonej kapusty. Smak klasycznych placków można natomiast urozmaicić, polewając je ciekawymi sosami, np. pieczarkowym, lub dodając do nich świeże zioła. Podobnie jak w przypadku zapiekanki, tak i przy tym daniu można wykorzystać ugotowane ziemniaki, będące pozostałością po obiedzie – dzięki temu przygotowanie placków zajmie zaledwie kilkanaście minut. Do placków najlepiej nadają się ziemniaki typu C.
Frytki à rebours
Dania z ziemniaków mogą gościć na naszych stołach pod wieloma postaciami. Warto wiedzieć, że ziemniaki zapiekane to ciekawa i smaczna alternatywa dla tradycyjnych frytek. Do ich wykonania potrzebne są tylko ziemniaki, sól, pieprz oraz zioła (bazylia, zioła prowansalskie, słodka papryka), warto przy tym wybierać warzywa typu A lub B – mają one mało skrobi, nie będą więc rozmiękać. Zamiast szybko spalającego się masła lepiej używać olejów roślinnych, dzięki którym skórka ziemniaków stanie się przyjemnie chrupiąca.
Suszone przyprawy, szczypiorek, natkę pietruszki lub bazylię należy dodawać na sam koniec pieczenia, a świeże zioła – zastosować już w pierwszych minutach przyrządzania potrawy. Tak przygotowane dania z ziemniaków mają cieszyć przede wszystkim podniebienie, dobrze jednak, gdy nie tylko pysznie smakuje, ale i pięknie wygląda. Ziemniaki warto pokroić więc w eleganckie ćwiartki. Zapiekane ziemniaki sprawdzą się w towarzystwie mizerii lub dipów jako lekka przekąska bądź też jako dodatek do dań obiadowych, np. mięs.
Zupy
Ziemniaki to podstawowy składnik wielu zup, od tradycyjnego polskiego krupnika do modnych ostatnio zup kremowych, w których pełnią rolę zagęszczacza. Zupa krem z ziemniaków może być odrębnym daniem, np. podawanym z grzankami, lub stanowić bazę dla innych potraw – wystarczy dołożyć do niej inne warzywa np. dynię, pora lub brokuły. W każdej wersji świetnie smakuje z posypką z ziaren białego lub czarnego sezamu, płatków migdałowych, razowego pieczywa lub soczewicy.
Zupy ziemniaczane to danie treściwe i rozgrzewające, a więc idealne także podczas chłodniejszych dni. Warto pokusić się o przygotowanie czegoś więcej niż tradycyjnej polskiej kartoflanki – ciekawą alternatywą będzie zupa z hiszpańską kiełbasą chorizo lub bawarska zupa ziemniaczana ze smażoną kiełbasą. Dobrym pomysłem będzie włączenie do jadłospisu tradycyjnego kapuśniaku z ziemniakami. Warto przy tym pamiętać, że ziemniaki należy wrzucać do gotującej się wody, a nie zalewać je wrzątkiem – to częsty błąd, w wyniku którego warzywa te tracą cenne składniki odżywcze. Wyjątkiem od tej reguły są zupy kwaśne np. wspomniany kapuśniak czy ogórkowa.
Dania z ziemniaków są pyszne i pożywne, a co więcej – łatwe w przygotowaniu. Z warzyw tych można wyczarować zarówno proste potrawy, np. ziemniaki pieczone lub tłuczone, jak i wykwintne zapiekanki, którymi zaskoczyć domowników.