Żywność ekologiczna – co warto o niej wiedzieć?

0
88
Żywność ekologiczna

Choć w Polsce nadal niewielka część społeczeństwa sięga po produkty ekologiczne, to jednak zainteresowanie tym działem w sklepach od kilku lat nieustannie się zwiększa. Jest to zdecydowanie dobry znak. Nie każdy niestety wie, że wyroby oznaczane jako naturalne lub zdrowe niekoniecznie muszą być ekologiczne. Sprawdź, jak rozpoznać żywność bio i co jeszcze warto o niej wiedzieć.

Produkty z certyfikatem ekologicznym

Najłatwiejszym sposobem na odróżnienie produktów ekologicznych od innych propozycji z działu ze zdrową żywnością jest znalezienie charakterystycznego logo. Poza kilkoma wyjątkami każdy artykuł bio powinien posiadać znaczek w formie zielonego prostokąta z listkiem z białych gwiazdek. To właśnie tak Unia Europejska oznacza żywność ekologiczną. Dodatkowo mogą pojawić się inne oznakowania świadczące o wysokiej jakości wyrobów.

Logo zatwierdzone przez unijne jednostki jest potwierdzeniem, że na każdym etapie produkcji były przestrzegane określone przepisy. Żywność ekologiczna dostępna w sklepie MarketBio jest uprawiana na glebie o konkretnych parametrach i nie jest modyfikowana genetycznie. Ponadto rolnicy nie mogą stosować m.in. sztucznych nawozów. Skrupulatnym kontrolom poddawane są również firmy pakujące i przetwarzające, a także hurtownie.

Zalety i wady żywności ekologicznej

Jedną z najważniejszych zalet żywności ekologicznej jest oczywiście jej wysoka jakość, która ma związek z rygorystycznymi przepisami dotyczącymi produkcji i regularnymi kontrolami przestrzegania tych norm. Brak chemii w bio produktach sprawia, że do organizmu nie są dostarczane różnego rodzaju szkodliwe substancje. To z kolei ma niebagatelny wpływ na zdrowie, zwłaszcza w przypadku sięgania po eko żywność przez wiele lat.

Produkty z certyfikatem ekologicznym nie są oczywiście pozbawione wad. Warzywa i owoce mogą nie mieć idealnych kształtów, jednak z pewnością będą smakować znacznie lepiej niż ich naszpikowane chemią odpowiedniki. Sporym problemem nadal pozostają ceny żywności bio, która często jest znacznie droższa niż tradycyjne produkty. Ponadto nadal nie we wszystkich sklepach można znaleźć dział z artykułami eko.

Zakup produktów bio

Popularność żywności ekologicznej sprawia, że w branży nie brakuje oszustów. Najczęściej można spotkać się z produktami reklamowanymi jako zdrowa, naturalna żywność ze wzmiankami o ekologii. Jest to dość często stosowany trik marketingowy. Warto jednak pamiętać, że jedynym wiarygodnym potwierdzeniem spełniania norm żywności ekologicznej jest unijny certyfikat, o którego obecności świadczy wcześniej wspomniane logo.

W sklepie MarketBio można zapoznać się ze zdjęciami produktów ekologicznych, na których widać charakterystyczny znak. W opisie można dodatkowo znaleźć informacje na temat jednostki certyfikującej czy też pochodzenia składników. Ponadto internetowa hurtownia umieściła na swojej stronie elektroniczne wersje stosownych certyfikatów zgodności. Dla własnego bezpieczeństwa warto robić zakupy właśnie w takich sprawdzonych miejscach.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ