Kolacja w mniej niż 10 minut? Zrób kanapki!

0
879
Kolacja w mniej niż 10 minut

Po całym dniu przepełnionym różnymi aktywnościami najczęściej mamy ochotę na pożywną kolację, którą można przygotować w bardzo krótkim czasie. W tej sytuacji dobrym rozwiązaniem są kanapki – ich przygotowanie nie wymaga większego wysiłku i dużych umiejętności kulinarnych, a doskonale zaspokoją głód. Robiąc kanapki w podstawowej formie, często jednak ograniczamy składniki. Aby uniknąć monotonii, warto zaczerpnąć inspiracji z przepisów gwarantujących wyjątkowe połączenie smaków.

Kanapki z szynką

Można pokusić się o stwierdzenie, że szynka to jeden z najpopularniejszych dodatków do kanapek. Aby wzbogacić klasyczną wersję kanapki warto dodać do niej bardzo prostą w przygotowaniu pastę jajeczną. Jajka ugotowane na twardo obieramy i kroimy w drobną kostkę. Następnie dodajemy do nich jedną łyżkę Majonezu Dekoracyjnego WINIARY i chrzan, doprawiamy solą i pieprzem, a całość mieszamy. Kanapki należy posmarować przygotowaną pastą oraz ułożyć na nich plastry ulubionej szynki. Dla urozmaicenia smaku i wyglądu dania można dodać pokrojonego w plastry pomidora. Dekoracja z pomidorków koktajlowych w przypadku kanapek z szynką również sprawdzi się idealnie.

Kanapki z pastą łososiową

Kanapki z pastą łososiową to idealna szybka kolacja dla wielbicieli ryb. Przygotowanie pasty nie zajmie więcej niż kilka minut i nie trzeba do tego żadnych umiejętności kulinarnych. Wystarczy wędzonego łososia utrzeć z białym serem. Następnie do powstałej mieszanki należy dodać łyżkę Majonezu Dekoracyjnego WINIARY w butelce, chrzan i posiekany koperek oraz doprawić pieprzem. Po wymieszaniu całość jest gotowa do nałożenia na kanapki. Mówi się, że jemy również oczami, dlatego kanapki można dodatkowo udekorować koperkiem, aby zapewnić nie tylko smakowe, ale i wizualne wrażenia!

Kanapka Cezara

Połączenie chrupiącego pieczywa z przepiórczymi jajkami, kurczakiem, warzywami, serem i pysznym sosem z pewnością trafi w gusta niejednego wielbiciela kanapek. Aby zaoszczędzić czas, kurczaka do kanapek można upiec przy okazji robienia obiadu, dzięki czemu przygotowanie kolacji będzie wyjątkowo szybkie. Na spodzie bagietki wystarczy ułożyć plasterki pomidorów, a na nich kolejno liście sałaty rzymskiej, kawałki pieczonego kurczaka i parmezan. Następnie należy dodać do smaku Sos Tatarski WINIARY i na szczycie ułożyć sadzone jaja przepiórcze. Tak przygotowana szybka kolacja nie tylko zaspokoi głód na długie godziny, a jeśli do jej przygotowania użyjemy kolorowych pomidorów, również ucieszy oko.

Kanapki na ciepło

Przygotowanie kanapek na ciepło wymaga więcej czasu niż w przypadku standardowej ich wersji, jednak tak przyrządzana szybka kolacja ciągle nie przekracza kilku bądź kilkunastu minut. Przekrojoną bagietkę wystarczy podpiec, najlepiej do tego sprawdzi się grill lub sucha patelnia. Na tak przygotowanym pieczywie należy ułożyć umytą sałatę, ser, ulubioną szynkę oraz plastry pomidora i cebuli. Dla wzbogacenia smaku należy dodać Majonez Dekoracyjny WINIARY i całość udekorować szczypiorkiem i papryką.

[Głosów:2    Średnia:1/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ