Olej słonecznikowy rafinowany, nierafinowany, tłoczony na zimno… Jaki olej słonecznikowy wybrać?

0
267
Olej słonecznikowy

Olej słonecznikowy jest jednym z częściej spotykanych w naszych kuchniach tłuszczów roślinnych. Wszystko dzięki jego wspaniałym właściwościom, unikalnemu smakowi oraz niskiej cenie. Sprawdź, czy kupujesz najlepszy olej słonecznikowy spośród dostępnych na rynku.

Olej słonecznikowy rafinowany, nierafinowany, tłoczony na zimno – jaki będzie najlepszy?

Na rynku znaleźć można dwa rodzaje oleju – rafinowany oraz nierafinowany, czyli tłoczony na zimno. Pierwszy z nich został poddany obróbce termicznej powyżej 100°C oraz dodano do niego substancje chemiczne. Olej nierafinowany jest czystym „sokiem” pozyskanym z pestek słonecznika. W czasie jego tłoczenia olej zastał podgrzany od temperatury 35-40°C. Różnią się one między sobą właściwościami, smakiem oraz kolorem (rafinowany jest jaśniejszy od tłoczonego na zimno). Warto wiedzieć, że każdy z nich ma inne zastosowanie. Wysokiej jakości produkt możesz znaleźć w sklepach ze zdrową żywnością. Olej słonecznikowy tłoczony na zimno znajdziesz też online (www.spichlerz-zdrowia.pl).

Właściwości oleju słonecznikowego

Omawiając kwestię właściwości oleju słonecznikowego, należy podkreślić, że pełnię składników odżywczych posiada olej nierafinowany. Uważany jest on za prawdziwą bombę witaminy E, uważanej za substancję płodności oraz miłości.100 gramów oleju dostarcza jej aż ponad 38 mg. Dodatkowo jest silnym antyoksydantem – przez niwelowanie wolnych rodników spowalnia procesy starzenia. Może także spowolnić rozwój choroby wieńcowej oraz zaćmy i zwyrodnienia plamki żółtej. Ponadto w swoim składzie olej słonecznikowy posiada bardzo dużo fitosteroli mających działanie obniżające cholesterol.

Olej słonecznikowy – do czego użyć?

Olej słonecznikowy ma bardzo szerokie zastosowane w kuchni. Można wykorzystywać go jako dodatek do sałatek, dressingów, past do kanapek, a także zamiast masła. Warto jednak podkreślić, że nie powinno się używać go do smażenia. Zaczyna rozkładać się w 100°C, w efekcie traci swoje właściwości, a ponadto pod wpływem temperatury jego składniki przekształcają się w substancje szkodliwe i rakotwórcze.

Właściwości kosmetyczne oleju słonecznikowego

Warto podkreślić, ze olej słonecznikowy może być użyty nie tylko w kuchni, ale i jako kosmetyk. Bardzo dobrze sprawdzi się jako produkt do olejowania włosów lub ich końcówek po umyciu. Można go także wykorzystać do olejowania skóry głowy w przypadku nadmiernego wypadania włosów oraz łupieżu. Idealnie nawilża włosy, sprawiając, że są sprężyste, gładkie i pełne blasku. Olej słonecznikowy można także zaaplikować na twarz. Wykazuje własnościowi zapobiegające powstawaniu niedoskonałości oraz przeciwdziała nadmiernemu przesuszeniu skóry. To bardzo dobry wybór dla osób z cerą mieszaną oraz tłustą. Warto podkreślić, że w kosmetyce stosowny powinien być olej nierafinowany. Wykorzystanie produktu rafinowanego może dać negatywne skutki zarówno dla włosów, jak i skóry.

Olej słonecznikowy – cena

Olej słonecznikowy jest stosunkowo tanim produktem. 100% olej wysokiej jakości to koszt około 30 zł za 500 ml. Warto kupować produkty z zaufanego źródła, by dostać produkt bez domieszek oraz bez konserwantów. Decydując się na wysokiej jakości olej, uzyskuje się pewność, że produkt powstał z dobrych słoneczników.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ