Pacjent chorujący na nowotwór powinien przestrzegać szczególnych zasad żywienia. Nie inaczej jest w przypadku żywienia po przeszczepie szpiku, kiedy należy stosować m.in. dietę ubogo bakteryjną. Jak właściwie odżywiać się po przeszczepie?
Pacjent po przebytym przeszczepie nie powinien od razu wracać do swojego normalnego trybu życia lecz przebyć okres rekonwalescencji, który pozwoli mu na odzyskanie sił.
Jaka dieta po przeszczepie szpiku?
Osoba będąca po przeszczepie powinna spożywać od sześciu do ośmiu posiłków dziennie. W ten sposób uniknie nieprzyjemnego uczucia pustego żołądka i zmniejszy poziom nasilenia wymiotów i nudności.
Dieta u osoby po przeszczepie powinna być dietą lekkostrawną. Należy wykluczyć z niej tłuste mięsa, potrawy smażone, pasztety, kiełbasy, golonki, parówki, a także boczek, bigos, wędliny czy flaki.
Powinno się natomiast spożywać ryby morskie, owoce morza, chudą wołowinę, chudy drób czy schab. Mięso powinno być świeże, dobrze ugotowane, pieczone w folii aluminiowej w piekarniku lub duszone, bez wcześniejszego obsmażania.
W diecie osoby po przeszczepie powinno się też znaleźć dużo warzyw i owoców. Warzywa powinny być dokładnie umyte, sparzone, obierane bardzo cienko, by nie pozbawić ich składników odżywczych i gotowane na parze bezpośrednio po obraniu i rozdrobnieniu. Spożywać należy wyłącznie warzywa gotowane lub pieczone, np. marchew, ziemniaki, pietruszkę, czerwone buraki, kalafior czy brokuły.
Owoce, podobnie jak warzywa, powinny być bardzo dobrej jakości, dokładnie umyte i sparzone lub pieczone. Ponadto, w diecie stosowanej po przeszczepie nie należy specjalnie ograniczać spożycia błonnika, wobec czego wskazane jest spożywanie pełnoziarnistych produktów zbożowych. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o diecie po przeszczepie, wejdź na stronę Fundacji DKMS https://www.dkms.pl/pl/pacjenci-rodziny.
Mleko i sery powinny być pasteryzowane. Mleko należy przechowywać w lodówce nie dłużej niż 8 godzin. Powinno mieć ono długi termin przydatności do spożycia i być gotowane w garnku emaliowanym przeznaczonym specjalnie do tego celu. Dozwolone jest również spożywanie serów topionych i serków homogenizowanych, pasteryzowanych, w jednostkowych opakowaniach oraz jogurtów naturalnych za zgodą lekarza.
Istotnym elementem diety osoby po przeszczepie są także jajka. Powinny być jednak umyte i zdezynfekowane, przechowywane w osobnych pojemnikach w lodówce nie dłużej niż 12 godzin i spożywane wyłącznie na twardo.
Ostre przyprawy takie jak paprykę, chili czy ziele angielskie warto zastąpić łagodniejszymi, np. tymiankiem, majerankiem, oregano czy bazylią. Między posiłkami zaleca się picie wody lub słabej herbaty.
Z uwagi na zwiększone zapotrzebowanie energetyczne chorego i często występujący u pacjenta brak apetytu, posiłki powinny być wysokokaloryczne.
Szczególną uwagę należy także zwrócić na higienę podczas przygotowywania posiłków. Niedopuszczalne jest spożywanie produktów nadpsutych, niedogotowanego mięsa, jaj i niedomytych warzyw czy owoców. Co więcej, w tym okresie należy zwrócić szczególną uwagę na higienę rąk i naczyń kuchennych.