W diecie niskowęglowodanowej najważniejszą zasadą jest wykluczenie z jadłospisu wszelkich cukrów. Ponieważ to właśnie węglowodany są w głównej mierze odpowiedzialne za tycie. Nadmiar węglowodanów odkładany jest w organizmie w postaci tłuszczu, aby więc ograniczyć odkładanie się tkanki tłuszczowej należy wykluczyć z żywienia niektóre pokarmy.
Jeśli chodzi o dietę niskowęglowodanową to występuje podział na:
*niskowęglowodanowa dieta ketogeniczna – zawiera mniej niż 50 g węglowodanów dziennie, co stanowi mniej niż 10% całkowitych przyjmowanych kalorii
*dieta niskowęglowodanowa -50-130 g węglowodanów, 10-26% spożywanych kalorii
*dieta średniowęglowodanowa – 130-225 g węglowodanów, 26-45% spożywanych kalorii.
Jeśli chodzi o zasady skutecznego odchudzania to powinniśmy:
*długo żuj każdy kęs – dzięki temu mniej zjadamy,
*nie popijaj posiłków – powoduje to przechodzenie niestrawionego białka do jelit i „dokarmianie” tkanki tłuszczowej;
*nie dopuszczaj do sytuacji, w których odczuwasz ssanie żołądka z głodu – między posiłkami możemy podjadać tylko surowe warzywa.
Idealny pomysł
Dieta ta polega, jak wskazuje na to jej nazwa, na zrezygnowaniu z większości węglowodanów w naszej diecie. Czyli na naszym talerzu w ogóle nie powinien pojawiać cukier, zboża, warzywa strączkowe i skrobiowe a także większość owoców. Węglowodany zastąpić muszą nabiał, warzywa niewymienione wcześniej, mięso i przeróżne tłuszcze. Pamiętajmy również, że tłuszcze nie są szkodliwe dla naszego zdrowia , oczywiście poza nienasyconym omega sześć. Szkodliwe są przede wszystkim węglowodany i to one powodują, że tyjemy i przybieramy na masie. Oczywiście ważne jest to, że na to węglowodany dostarczają nam kalorii czyli energii do życia. Gdy więc wykluczymy je z naszej diety to koniecznie musimy je czymś zastąpić. I dlatego też powinniśmy spożywać różne tłuszcze. To one mają zastąpić nam to właśnie źródło energii.
Funkcjonowanie organizmu
Węglowodany to najważniejsze źródło energii dla organizmu. Po wchłonięciu i trawieniu docierają do tkanek w formie cukru, glukozy. Zamieniana jest ona wtedy na energię, z 1 g uzyskuje organizm 4 kcal. Węglowodany są nam niezbędne do spalania tłuszczu. Główne źródło węglowodanów w żywności stanowią: produkty zbożowe, takie jak mąka, kasze, ryż, płatki owsiane, makarony, warzywa i owoce, w których węglowodany występują w postaci skrobi, cukrów i włókien roślinnych. Największe ilości węglowodanów dostarczają ziemniaki i suche nasiona strączkowe. Jeśli chodzi o cukier, miód i ich przetwory (cukierki, marmolada, dżemy) – stanowią one źródło pustych kalorii.
Istota diety
Rezygnacja z węglowodanów to najprostsza droga do tego by osiągnąć szczupłą sylwetkę. Czyli, aby nasza dieta niskowęglowodanowa była skuteczna a zarazem pomocna w odchudzaniu, to trzeba zapoznać się z produktami, które są szczególnie bogate w cukry.