Właściwości ryżu basmati, najszlachetniejszego ryżu świata

0
112

Pochodzi z Chin, jest obecny w codziennej diecie ponad połowy ludzi na całym świecie, stanowi doskonałe źródło węglowodanów oraz pozwala na przygotowanie potraw zarówno na słodko, jak i na słono. Ryż, czyli niezwykle uniwersalny produkt w postaci niewielkich ziarenek. Wśród wielu jego odmian, jest jedna wyjątkowa, a mianowicie ryż bamati.

Ryż basmati, czyli książę ryżu

Rozpoznamy go po śnieżnobiałej barwie i delikatnych, smukłych ziarnach. Jego charakterystyczny lekko orzechowy smak wyróżnia go spośród innych gatunków ryżu. Jest uprawiany przede wszystkim w Indiach oraz Pakistanie, jego plantacje znajdują się u podnóża Himalajów. Jest jednym z głównych produktów kuchni hinduskiej, jednak od pewnego czasu dominuje również w kuchni Polaków, którzy chętnie zamieniają tradycyjny ryż na ryż basmati.

Nazywany jest „księciem ryżu” ze względu na swój orzechowy smak i aromat, a także szlachetną, czystą barwę. Podczas gotowania pęcznieje jedynie wzdłuż, jest doceniany za swoją sypkość, nie klei się. W przeciwieństwie do innych gatunków ryż basmati pod wpływem obróbki cieplnej staje się dłuższy, a nie grubszy.

Właściwości odżywcze

Jest smaczny, bardzo aromatyczny oraz doskonale pasuje do wielu potraw. Ryż basmati ma jednak znacznie więcej do zagwarantowania swoim miłośnikom. Jest bogaty w żelazo, w 100 gramach znajduje się go 2 mg, więcej od ryżu białego i brązowego. Ponadto, jest źródłem witaminy B6. Polecany jest osobom na diecie, ponieważ ryż basmati jest najmniej kalorycznym spośród innych odmian, 100 gram dostarcza organizmowi 349 kcal, natomiast porcja, czyli 50 gram, to zaledwie 175 kcal.

Jak wykorzystać ryż basmati w kuchni?

Jest alternatywą dla ryżu białego, dlatego świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu czy kolacji. Z rybami i mięsami tworzy idealny duet. Warto łączyć go z orientalnymi przyprawami charakterystycznymi dla kuchni hinduskiej. Świetnie smakuje także na słodko, z jogurtem, owocami i miodem.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ