Jaka dieta przy cukrzycy? Co może jeść cukrzyk?

0
998
zdrowe diety

Cukrzyca to choroba przy której nie wystarczy branie leków. Konieczna jest zmiana nawyków żywieniowych. Należy wykluczyć z diety produkty, które powodują gwałtowny wzrost poziomu glukozy we krwi. Co może jeść cukrzyk? Jak powinna wyglądać dieta przy cukrzycy?

Jaka dieta przy cukrzycy?

Wyróżnia się dwie podstawowe odmiany cukrzycy. Jednak oba rodzaje choroby wymagają zmian w diecie. Cukrzyca typu 1 ma podłoże autoimmunologiczne. Rozpoczyna się u dzieci lub w wieku młodzieńczym. Objawia się tym, że niszczone są komórki trzustkowe, które produkują insulinę. Z kolei cukrzyca typu 2 jest domeną wieku dorosłego. Za jej pojawienie odpowiadają czynniki genetyczne, ale niestety głównym powodem jej wystąpienia jest zły styl życia. Cukrzyca typu 2 często dotyka osób z otyłością. Choroba polega na niewłaściwym działaniu insuliny w tkankach, przez co rośnie poziom cukru we krwi.

Jak powinna wyglądać dieta, gdy cierpi się na cukrzycę? Tutaj istotne są główne założenia prawidłowego odżywiania. Jakie? Wystarczy przejrzeć zdrowe diety na penicylina.pl, by przekonać się, jakie są kluczowe zasady zdrowego żywienia.

Najważniejsze jest przede wszystkim regularne spożywanie posiłków. Produkty spożywcze powinny być starannie wyselekcjonowane. Trzeba unikać w jadłospisie produktów o  wysokim stopniu przetworzenia. Cukrzycy powinni zadbać też o odpowiednie nawodnienie. Kluczowa dla dobrego samopoczucia jest również aktywność fizyczna.

Co może jeść cukrzyk?

Rekomendowaną dietą dla osób chorych na cukrzycę jest dieta śródziemnomorska. Jest to model żywienia oparty o żywność sezonową, lokalną i o jak najniższy stopień przetworzenia produktów. Właśnie dlatego jadłospis dla cukrzyka zbudowany jest głównie na surowych warzywach i owocach. Dieta przy cukrzycy to także częściowe zastąpienie mięsa i ryb nasionami roślin strączkowych. Chorzy powinni stawiać na roślinne tłuszcze, a także orzechy i pestki.

Cukrzyk w swojej diecie może postawić na warzywa spożywane najlepiej na surowo, owoce, ale w umiarkowanych ilościach, naturalne przetwory z mleka, takie jak sery, jogurt, kefir, maślanka, zsiadłe mleko. Z produktów zbożowych wskazane są zwłaszcza te z pełnego ziarna. Jeśli mięso, to kurczak i indyk, chuda wołowina i wieprzowina, cielęcina, królik, dziczyzna. W diecie cukrzycowej dozwolone są wszystkie ryby.

Produkty zakazane przy cukrzycy

W przypadku cukrzycy należy unikać produktów, które mają wysoki indeks glikemiczny. Co to takiego? Indeks glikemiczny (Ig) określa to, jak szybko trawi się dany produkt spożywczy, a także jaka jest jego zdolność do podnoszenia poziomu glukozy we krwi. Produkty, których powinny unikać osoby cierpiące na cukrzycę, to przede wszystkim:

  • słodzone napoje gazowane,
  • piwo,
  • słodzone jogurty smakowe oraz inne tego typu przetwory mleczne,
  • cukier,
  • miód,
  • słodycze,
  • owoce: dojrzałe banany, arbuz,
  • owoce z puszki,
  • kandyzowane, suszone owoce,
  • warzywa: gotowana dynia, ziemniaki, bób,
  • chleb pszenny, drożdżówki i inne wypieki cukiernicze,
  • tłusta wołowina i wieprzowina, baranina,
  • niskiej jakości wędliny i kiełbasy,
  • kasza kukurydziana, płatki kukurydziane i inne śniadaniowe,
  • kasza jaglana i ryż biały, płatki ryżowe i jaglane,
  • większość produktów zbożowych bezglutenowych.

Widać, że lista jest długa. Niestety nie jest łatwo być na diecie cukrzycowej. Warto jednak przestrzegać zaleceń, by poprawić jakość życia.

[Głosów:2    Średnia:5/5]