Wiosna to czas, gdy w naszych ogródkach pojawiają się pierwsze zielone zioła i rośliny. Idealnie nadają się one jako dodatek do codziennych dań. Oto kilka propozycji na wiosenne i letnie dania.
W wiosennej diecie warto zawrzeć składniki, takie jak: mąka pszenna, mąka pełnoziarnista i otręby pszenne.
Makaron Carbonara
Składniki:
- 4 uszy kukurydzy
- 8 pasków bekonu, pokrojonych w kostkę
- 1 czerwona cebula, mielona
- 1 ząbek czosnku, mielony
- sól koszerna
- ½ łyżeczki pokruszonych płatków czerwonej papryki
- 2 duże żółtka jaj
- ⅓ filiżanki ciężkiej śmietany
- ½ filiżanki tartego parmezanu
- Świeżo zmielony czarny pieprz
- Szczypiorek, do serwowania
Przygotowanie:
Ostrym nożem odetnij kukurydzę od kolby. Przełożyć ziarna do miski i mocno szorować nożem po kolbie, aby uwolnić płyn. Wyrzucić kolby.
- Rozgrzać dużą patelnię na średnim ogniu. Dodać bekon i smażyć aż tłuszcz się wytopi i będzie bardzo chrupiący, 5 do 6 minut. Zdjąć boczek z patelni za pomocą łyżki cedzakowej i osączyć na papierowych ręcznikach.
- Dodać czerwoną cebulę i gotować, mieszając od czasu do czasu, aż zmięknie, około 4 minut. Dodać kukurydzę i czosnek i gotować, aż czosnek będzie aromatyczny, około 3 minut. Doprawić solą i płatkami czerwonej papryki i pozostawić na małym ogniu.
- Doprowadzić do wrzenia duży garnek osolonej wody na średnim ogniu. Dodaj makaron i gotuj, aż będzie al dente, 8 do 10 minut. Odlej i zachowaj 1 filiżankę wody z makaronu, a następnie odcedź makaron.
- Wymieszać wodę z makaronu z mieszanką kukurydzy. Zwiększyć ogień do średniej i doprowadzić płyn do delikatnego gotowania na wolnym ogniu. Dodaj makaron na patelnię i wymieszaj, aby się połączyły.
- W małej misce ubij razem żółtka i śmietanę. Dodaj do patelni i dobrze wymieszaj, aby pokryć całość. Dodać parmezan, dużo czarnego pieprzu i zarezerwowany boczek i wymieszać. Udekorować szczypiorkiem.
Miętowa zupa na lato
Składniki:
- 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek extra vergine, plus więcej do dekoracji
- 3 pory, cienko pokrojone
- 2 łodygi selera naciowego, cienko pokrojone
- 2 ząbki czosnku, mielone
- 6 filiżanek wyłuskanego świeżego groszku
- 4 filiżanki bulionu z kurczaka lub warzyw (kupionego w sklepie lub domowej roboty)
- ¼ szklanki liści pietruszki, plus więcej do dekoracji
- ¼ filiżanki liści mięty, plus więcej do dekoracji
- ¼ filiżanki posiekanego szczypiorku, plus więcej do przybrania
- ¼ filiżanki gałązek kopru, plus więcej do dekoracji
- ¼ szklanki gęstej śmietany
- Sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
- W dużym garnku, podgrzać oliwę z oliwek na średnim ogniu. Dodać por i seler; smażyć do momentu, aż staną się półprzezroczyste, około 5 minut. Dodać czosnek i smażyć do momentu uzyskania aromatu, jeszcze około 1 minuty.
- Wmieszać groszek i dobrze wymieszać, aby się połączył. Dodać bulion i doprowadzić zupę do wrzenia na średnio-niskim ogniu. Przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 20 minut.
- Dodać do zupy pietruszkę, miętę, szczypiorek i koperek, następnie zdjąć z ognia i odstawić na 5 minut.
- Przełożyć zupę do miski robota kuchennego lub blendera i zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji. Wymieszać z ciężką śmietaną, doprawić solą i pieprzem.
- Podawać zupę w miseczkach, skropić oliwą z oliwek i udekorować pietruszką, miętą, koperkiem i szczypiorkiem.
[Głosów:0 Średnia:0/5]